automedia.investor.bgЦелта е да се намали чакането по кръстовищатаПовечето кръстовища, особено

...
automedia.investor.bgЦелта е да се намали чакането по кръстовищатаПовечето кръстовища, особено
Коментари Харесай

В САЩ тестват виртуални светофари

automedia.investor.bg

Целта е да се понижи чакането по кръстовищата

Повечето кръстовища, изключително в градовете, са оборудвани със светофари, които би трябвало да контролират придвижването и да предотвратяват произшествия и тапи. Често обаче се случва от едната страна да няма коли, а от другата водачите нервно да чакат по кое време светофарът ще светне зелено.

 Учени тестват виртуални светофари

Американски учени тестваха придвижване без светофари благодарение на автоматизирана обвяна на сигнали сред коли. Изпитанието, което бе извършено в американския град Питсбърг, щата Пенсилвания, бе под управлението на сътрудници от Университета " Карнеги Мелън ".

Автомобилите обменят информация като GPS координати, скорост и посока на придвижване. След това бордовият компютър на всяко транспортно средство проучва получената информация и лидерът получава показанията на персоналния витруален светофар.

След тестванията с нова система по общоприетите правила за такива кръстовища в Съединени американски щати, съгласно които всеки автомобил, без значение от посоката на пътешестване, би трябвало да спре преди кръстовище, създателите на системата стигат до извода за преимуществата на създаването си. Според тях на такива кръстовища може да се спести над 20% от чакането, а при по-нататъшни усъвършенствания на системата - и до 30%.

Един от най-големите дефекти на създаването, която е в начален стадий, е че пренебрегва пешеходците. Учените оферират пешеходците да бъдат включени в системата посредством приложението за смарт телефон. Това решение обаче не е идеално, защото доста хора, да вземем за пример деца, възрастни или хора с увреждания, може да нямат такива устройства. Освен това системата към момента работи добре единствено на тези кръстовища, където пътищата се пресичат под прав ъгъ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР