automedia.investor.bgС позакъснялата eсен настъпва и времето на един от най-сериозните

...
automedia.investor.bgС позакъснялата eсен настъпва и времето на един от най-сериозните
Коментари Харесай

Как да избегнем най-големия риск на пътя през есента?

automedia.investor.bg

С позакъснялата eсен настава и времето на един от най-сериозните опасности за водачите - аквапланинга.
Под тази комплицирана дума в действителност се крие доста просто събитие. Аквапланинг се получава, когато сред протектора на гумата и пътя се образува пласт вода. Тогава на процедура автомобилът няма директен контакт с асфалта, и е невероятно да бъде ръководен. Нещо като непредсказуемите кораби на въздушна възглавница, единствено че в този случай възглавницата е водна.

КАКВО ПРИЧИНЯВА АКВАПЛАНИНГА?  Три фактора, които работят дружно.

Първият, напълно явно, е съществуването на задоволително вода  по пътя. Периодът на есенните дъждове я подсигурява. Както прочее и българските пътища, които, дано се изразим внимателно, не всеки път включват при строителството си мисълта за оттичане на водата.

Вторият фактор е скоростта:  колкото по-бързо се движите, толкоз по-малка е контактната повърхнина на гумите ви. И в това време толкоз по-голямо е налягането върху водния пласт, водещо до аквапланинг.



Третият фактор, естествено, са гумите . При щедро измокрен път естествената ви гума води встрани по една кофа вода на всеки 6-7 секунди. Но в случай че протекторът е изхабен и каналите са прекомерно плитки, успеваемостта спада. Затова и множеството специалисти предлагат в дъждовния сезон да не се пътува с гуми, чийто протектор е под 4 милиметра.

Важно е също какво е налягането в тях. Твърде напомпаната или прекомерно спадналата гума се деформират и контактната повърхнина понижава.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНОТО НАЛЯГАНЕ  за множеството гуми е към 2.4 бара, или атмосфери (при множеството коли точният индикатор е указан с записка на вратите или във малката врата към гърлото на резервоара). Ако налягането падне до 2 атмосфери, рискът от аквапланинг нараства с към 25 %. Ако падне до 1.6 - а такива гуми виждаме много постоянно по улиците - рискът на процедура е съвсем двоен.

 гуми, налягане, Continental

Деформираните заради прекомерно или незадоволително напомпване гуми много понижават контактната повърхнина

Важно е също гумите ви да са от одобрен производител. Пазарът е цялостен с съмнително евтини други възможности от незнайни компании, само че при множеството от тях ниската цена е за сметка на вложени материали и развойна активност. Ако не сте си купили най-евтиния смарт телефон на пазара, за какво бихте си купили най-евтините гуми, от които зависи животът ви?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР