Аукционната къща Кристис обяви рекордна продажби за 2022 г., възлизащи

...
Аукционната къща Кристис обяви рекордна продажби за 2022 г., възлизащи
Коментари Харесай

Ето я най-скъпата картина - $195 000 000

Аукционната къща " Кристис " разгласи рекордна продажби за 2022 година, възлизащи на стойност 8,4 милиарда щатски $, а конкурентната " Сотбис " осъществя 8 милиарда щатски $ за същия интервал, съобщи Агенция Франс Прес.

С тези резултати (7,2 милиарда щатски $ от продажба на търгове и 1,2 милиарда щатски $ от частни продажби) " Кристис " се показва по-добре спрямо 2021 година, когато осъществя 7,1 милиарда щатски $ след спада през 2020 година поради пандемията от КОВИД-19. Тя попречи на аукционните къщи да работят обикновено.

Изпълнителният шеф на " Кристис " Гийом Черути споделя, че това показване, " макар сложната макросреда " с войната в Украйна и инфлацията, се изяснява с " устойчивостта на пазарите на изкуство и на първокласни артикули, както и със забележителния триумф на няколко огромни сбирки ", оповестени за продажба. Сред тях е тази на Пол Алън, съоснователя на " Майкрософт ", който умря през 2018 година

На 9 и 10 декември сбирката, съдържаща 155 произведения,  проследяващи 500 години от историята на изкуството, беше продадена за рекордната сума от 1,62 милиарда щатски $, напомня Агенция Франс Прес.

В една незабравима вечер в манхатънския център " Рокфелер " пет произведения надвишиха границата от 100 милиона щатски $, като измежду тях имаше творби на Сезан, Ван Гог и Гоген.

През май 2022 година прочут портрет на Мерилин Монро, дело на Анди Уорхол, доближи върха за най-скъпо произведение на изкуството от XX век. На търг в Ню Йорк, проведен от " Кристис ", творбата беше продадена за 195 милиона щатски $.

През 2022 година купувачите от Северна и Южна Америка са се нараснали (40 % в стойностно изражение по отношение на 35 % през 2021 година ), а тези от Азиатско-тихоокеанския район са намалели (от 31 на 100 на 26 на сто). Клиентите от Азия обаче са били от решаващо значение при търга на сбирката на Пол Алън.

Според " Кристис " положителните данни се дължат на " ново потомство колекционери: 35 % от купувачите през 2022 година са били нови, а 34 на 100 от тях са родени през 80-те и 90-те години на предишния век ".

" Азиатско-тихоокеанският район има най-бързо растящата база от нови колекционери ", прибавят от аукционната къща. Гийом Черути посочи, че в резултатите не са включени продадени коли и недвижими парцели.

С по-малко грандиозни продажби, " Сотбис " също разгласи предходната седмица рекордни прогнози за продажби на стойност 8 милиарда щатски $ (7,3 милиарда щатски $ през 2021 г.) - данни, включващи творби на изкуството, първокласни артикули, само че също недвижимо имущество и ретро коли.

Аукционната къща също означи, че клиентите й в Азия " бързо нарастват " и колекционерите там харчат повече приблизително на човек по отношение на тези от други елементи на света.

На челната фотография: Портрет на Мерилин Монро, дело на Анди Уорхол, доближи върха за най-скъпо произведение на изкуството от XX век - на търг в Ню Йорк, проведен от " Кристис ", творбата беше продадена за 195 милиона щатски долара
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР