Атракции и незабравими изживявания предлага започващото утре шестото издание на

...
Атракции и незабравими изживявания предлага започващото утре шестото издание на
Коментари Харесай

Незабравими изживявания предлага шестият Софийски международен литературен фестивал

Атракции и незабравими преживявания предлага започващото на следващия ден шестото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал, който ще продължи до 16 декември в мраморното предверие на втория етаж на НДК. Посетителите ще могат да влезнат в творбата на Франц Кафка „ Метаморфозата “ и да се превъплътят в голямо насекомо. „ Метаморфозата “ ще участва на фестивала във виртуална действителност . Посетителите ще получат техническо съоръжение и ще могат посредством новите технологии директно да преживеят метаморфозата на Кафка – със звуците, с докосването, което е огромно предизвикателство за сетивата и въображението.
Тази година посетители ще бъдат писатели от Германия, Австрия, Швейцария, Лихтенщайн и българските гости. Ще бъдат показани едни от най-важните имена в актуалната немскоезична литература , несъмнено и българската литература и българските писатели с част от най-новите книги.
Програмата е разграничена в разнообразни панели и този път ще има нови формати. Традиционното събитие за лирика и музика тази година ще бъде превърнато в Тайно поетическо четене , което до последния миг няма да е известно къде ще се случи и кои ще са участниците. Единствената предварителна информация към този момент е, че наши поети и музиканти ще създадат своя интерпретация на тематиката „ Тайна “, ще показват нещо от немскоезичен създател, който им е повлиял и ще прочетат свои стихотворения, описа в задатък програмният шеф на фестивала Теодора Радева.
Другият нов формат са Бързите литературни срещи , в който уредниците на фестивала ще дадат опция на посетителите за 5 минути персонален диалог с публицист. Първите участници ще бъдат Алек Попов, Елена Алексиева, Виргиния Захариева, Иван Ланджев и Соня Тодорова. 50 записали се гости ще имат опция за 5-минутен диалог по заложена от писателите тематика.
Ще бъде въведен и трети нов формат: „ Софийският интернационален книжовен фестивал показва “ , посредством който ще бъдат показани други литературни събития в страната, спечелили своето място в културния живот. Така ще бъдат показани Международния книжовен фестивал в Русе, Прозрачният преводач на Къщата за литература и превод и други начинания, събрали известност в последните години.
Основната стратегия ще бъде в панелите Срещи с писатели, Дискусии и Детска стратегия. „ Немскоезичната литература се свързва с тази опция да се прави разговор, да се слагат проблеми от предишното, от сегашното и хората да се слушат ", разяснява програмният шеф на фестивала Теодора Радева. Тя разкри още, че измежду тематиките на такива разговори с немскоезични създатели са историческото завещание - за носенето на непозната виновност и за това какво става с товарите от предишното, които носим; Европа като сюжет – за размисъл каква книга е Европа дали драматичен разказ или със сатирични елементи; Днешните неврози – диалог за съвремието ни и всички тематики, свързани с правото на избор, с възприятието на виновност.
Ще бъдат разисквани и Границите сред прозата и поезията също Какво е добра лирика, особено място в програмата заемат и детските писатели и илюстратори .
Много значим акцент ще бъде диалог за социокултурна роля на издателя и трендовете в немското книгоиздаване.
Друг детайл от програмата е полемика за това по какъв начин се отваря списък на Държавна сигурност – ще се дискутира другият метод, по който става в другите страни и навлизането на тематиката в литературата.
Фестивалът е придружен и от изложения
BUCHSCHMUCK, да вземем за пример включва селекция от образни тълкования на творби на немскоезични създатели като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман.
Пълната стратегия на фестивала включва над 80 участници и 40 събития.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР