Атмосферата значително усложнява работата на астрономите: неизбежните смущения изкривяват изображенията

...
Атмосферата значително усложнява работата на астрономите: неизбежните смущения изкривяват изображенията
Коментари Харесай

Нов тип телескоп засне Нептун от Земята с по-високо качество от Хъбъл

Атмосферата доста усложнява работата на астрономите: неизбежните разстройства изкривяват изображенията на небесните тела. Най-добрият метод за тяхното отбягване е да се сложи телескоп в орбита към Земята. Именно по този метод постъпиха основателите на галактическия телескоп Хъбъл, показал на човечеството десетки канонически фотоси на галактики, мъглявини и черни дупки.
Уеб порталът Popular Mechanics описа за новата технология на адаптивна оптика, която дава опция за приемането на даже и по-качествени изображения благодарение на телескопите, конфигурирани на повърхността на Земята. За тази цел е основана специфична гъвкава огледална система с лазери, която поправя атмосферните разстройства в действително време.

Специалистите на Европейската южна обсерватория (ESO) от две години работят върху адаптивната оптика на Very Large Telescope (VLT), конфигуриран в чилийската пустиня Атакама.



Това са четири телескопа с дължина 8,2 метра. Инсталираната на тях система GALACSI (Ground Atmospheric Layer Adaptive Corrector for Spectroscopic Imaging) и устройството MUSE (Multi Unit Spectroscopic Explorer) работят с настройките на Големия телескоп. Направеното неотдавна възобновяване дава опция за поправяне на електромагнитните разстройства и за качествено визуализиране на нощното небе. Използва се както теснолентов, по този начин и широколентов режим.

Широколентовият режим дава опция за поправяне на разстройствата, зараждащи на разстояние до 1 километър от оптичните лещи на телескопа. А в този момент, с потреблението и на теснолентовия режим, лазерната томография отстранява на процедура всички изкривявания.

Системата работи по следния метод: нагоре в небето са отправени два оранжеви лазерни лъча с диаметър на лъча 30 сантиметра за всеки от тях. Те възбуждат атомите на натрия във високите пластове на атмосферата, с помощта на което е допустимо да се реши и мери турбулентността на въздуха. На базата на тези данни, компютърна система трансформира формата на гъвкавото вторично огледало за хващане на размитата светлина.

Получените изображения се оказаха също толкоз детайлни, като че ли телескопът се намира в космоса. Така да вземем за пример, изображението на Нептун, снимано благодарение на новата система, по качество не отстъпва на фотосите, направени Хъбъл.

Усъвършенствана версия на новата система сега се строи в Чили. Тя ще бъде употребена взаимно със строящия се в този момент Extremely Large Telescope (ELT). Той е дълъг невероятните 39 метра и ще даде опция на астрономите да получат още по-детайлни изображения на планетите и звездите.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР