Атина/София. нПрез последната седмица в съседката ни Гърция бяха усетени

...
Атина/София. нПрез последната седмица в съседката ни Гърция бяха усетени
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Очевидец съобщава “Много земетресения в цяла Гърция тази седмица”

Атина/София. нПрез последната седмица в съседката ни Гърция бяха усетени трусове в разнообразни региони. Територията на страната е пресечена от доста разломи и под натиска на прилежащи плочи по разломите се подтиква оживление. Това оповестява за Агенция " Фокус " Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .

Земетресение с магнитуд 6.3 и дълбочина на източника единствено 8 километра, стана на 3 март по обяд в Тесалия на 240 км север-северозападно от столицата. То бе усетено в Албания, Северна Македония, България, Косово и чак до Черна гора на 500 км на север от епицентъра. В епицентралния регион – минимална активност от VI степен, обхващащ селищата Тирнавос, Еласона, Лариса и Вердикуса, жителите се изнесоха отвън домовете и нощуваха в палатки. Училищата бяха затворени за ревизиране на положението им. Само през първото денонощие Атинската обсерватория записва над 150 труса, от които стотина усетени. Вследствие на това земетресение и серията от вторични земетресения в и към огнището му към 900 здания са оповестени негодни за обитаване, убит е един човешки живот, броят на ранените не е по-голям от 10; голям брой свлачища и срутища краткотрайно прекъсват транспортни артерии. До 25 юли, неделя, са усетени над 330 труса от това огнище; последният усетен трус е в събота с оптималната активност от IV степен при магнитуд 3.2.

Във вторник земетресение с магнитуд 4.3 се случи в региона Атика на Централна Гърция, на към 50 километра север-северозападно от Атина. В епицентъра силата на труса се мери с V-VI степен; в столицата деянията са от III степен. Според Атинския сеизмологичен център интензивността продължава в дълбочинен диапазон сред земната повърхнина и 10-11 км под нея. След 7 юли т.г. пространството източник на тези трусове генерира минимум 20 усетени трусове. Земетресение от същото огнище с магнитуд 4.5 и оптималната активност от VI степен е закрепено на 11 юли т.г.

В четвъртък малко преди 20 часá локално време на двадесетина километра северозападно от Янина, в административната област Епир, беше локализирано земетресение с магнитуд 4.6. Сътресенията на дистанции до 25 км от епицентъра (Янина, Филятес, Коница) доближиха активност от V-VI степен по 12-степенната скáла. Близостта на епицентъра до Албания обуслови чувство и на албанска територия – Либохова, Саранда, Джирокастра, Вльора, Тирана, Дуръс. Прави усещане чувствителността на албанските жители, постоянно изпитващи разтърсвания от огнището край Корча или от Адриатика – означават се чувства от селища на към 200 км отстояния от епицентъра. Последвалата интензивност се прояви най-вече на дълбочини сред 15 и 30 км. Тя продължи единствено към едно денонощие, като бе показана от рядко появяващи се земетресения с магнитуд по-нисък от 3.

В съботната заран, 05:07 локално време (и у нас), земетресение раздруса остров Крит. Според оценката на Евро-Средиземноморския сеизмологичен център епицентърът е на към 30 км южно от Ираклио – максимален град и административен център на гръцкия остров. Дълбочината на източника е избрана в земната кора, магнитудът 4.9. На дистанции до към 10-15 км на север (вкл северозапад и североизток) от епицентъра трусът раздрусва всичко в жилищата, падат и се чупят предмети; хората са мощно изплашени – интензивността е от VI и VI-VII степен. За дистанции към 30 км, където се намира град Ираклио, разтърсването се окачествява като много мощно, само че без повреди – към V степен. Интензивност от IV степен се оповестява за дистанции до 90 км от епицентъра. Още в четвъртък огнището се задейства посредством два труса с магнитуд 3.3. Оттогава, количеството усетени трусове е към 15; половината от тях са с магнитуди 3 до 3.5, а оптималният афтершок е с магнитуд 4.1 и се осъществя съвсем 20 чáса след земетресението с магнитуд 4.9.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР