Атина. Резултатът от изборите миналата неделя хвърли България в период

...
Атина. Резултатът от изборите миналата неделя хвърли България в период
Коментари Харесай

Kathimerini: Резултатите от изборите в България разтревожиха Запада

Атина. Резултатът от изборите предходната неделя хвърли България в интервал на политическа неустановеност. Недалеч оттова наподобява, че в Украйна се развиват тревожни събития, написа Ставрос Цимас в гръцкия вестник Kathimerini в материал, показан без редакторска интервенция.

Десноцентристката партия на премиера Бойко Борисов събра най-вече гласове, само че получените 26,14 % не са задоволителни, с цел да образува болшинство. Всъщност даже не му дават преимущество във евентуалните съдружни договаряния.

Макар и ранен, прозападният Борисов съумя да оцелее при гласуването и в този момент ще би трябвало да търси сътрудници измежду останалите пет партии, с цел да образува държавно управление.

Това няма да е лесна задача, като се има поради, че всички партии ясно са декларирали, че няма да се причислят към коалиция, която включва него самия. Българите, разочаровани от политическата класа на страната, гласоподаваха антисистемно, давайки второ място на новата партия срещу статуквото, „ ИТН “ (ИТН), водена от известния ефирен водещ и артист Слави Трифонов.

Въпреки неналичието на каквито и да било смислени оферти по време на предизборната акция, Трифонов събра 17,7%, побеждавайки Социалистическата партия, която за първи път в историята си остана на трето място.

Много анализатори споделят, че са вероятни нови избори. В този случай инерцията на партията на Трифонов може да я изведе преди всичко, изпращайки България в неразучена територия.

Членка на НАТО и Европейски Съюз, в западните очи България наподобява на стратегически челен пост на брега на Черно море и „ под пояса “ на Русия. С възходящото напрежение в прилежаща Украйна, с Русия и НАТО, които организират огромни военни учения от Балтийско до Черно море и на фона на засилващата се реторика сред Москва и Вашингтон в стила на Студената война, Западът може единствено да се тормози от продължителната политическа неустойчивост в София.

Тъй като Борисов е отвън кадър, а президентът Румен Радев наподобява другарски надъхан към Москва, Западът не е сигурен какво да чака от политическите събития в България. Колективният Запад се нуждае от другарска България, с цел да може да следи наличието и придвижванията на Русия в Черно море, Украйна и Кавказ и да може да заобиколи Босфора, в случай че е належащо. Бепе Грило (италианският комедиант и някогашен водач на придвижването " 5 звезди " ) в балкански жанр не обслужва западните геополитически ползи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР