Атина. Искайки да намалят скорошното напрежение в Егейско море министър-председателите

...
Атина. Искайки да намалят скорошното напрежение в Егейско море министър-председателите
Коментари Харесай

Ekathimerini: Министър-председателите на Гърция и на Турция обсъдиха въпросите, разделящи двете държави

Атина. Искайки да понижат скорошното напрежение в Егейско море министър-председателите на Турция и на Гърция Бинали Йълдъръм и Алексис Ципрас се схванаха да резервират линиите за връзка сред Атина и Анкара, написа Ekathimerini.
Дискусията сред двамата политици, които се срещнаха на първия ден от формалното посещаване в Гърция на Йълдъръм, бе отдадена на въпросите, разделящи двете страни: от турските нарушавания на гръцкото въздушно пространство и ориста на осмината търсещи леговище турски военни, до договарянията за мир за Кипър и връзките сред Анкара и Европейския съюз.
Стремейки се още веднъж да приберат в бутилката духа на съперничеството Йълдъръм и Ципрас показаха изгодите от добросъседските връзки сред двете страни членки на НАТО. Ципрас прикани Турция да постави завършек на нарушаванията на въздушното пространство над Егейско море.
Турският министър-председател съобщи, че Анкара би желала Атина да екстрадира осмината военни, упрекнати, че са взели участие в опита за прелом от предходната година, само че добави, че в последна сметка „ почита решението на съда “.
Йълдъръм също по този начин организира срещи с гръцкия президент Прокопис Павлополус и с ръководителя на опозиционната партия „ Нова народна власт “ Кирякос Мицотакис, преди да се насочи към Беломорска Тракия, с цел да отпразнува края на Рамазан с членове на локалната мюсюлманска общественост.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР