Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний,

...
Атанасовден се празнува всяка година на 18 януари. Както Антоний,
Коментари Харесай

Честит Атанасовден!

Атанасовден се чества всяка година на 18 януари. Както Антоний, по този начин и Атанасий не спадат към групата на българските светци, само че народът ги е възприел като свои след приемане на християнството.
И двамата светци са родени в Древен Египет. Свети Атанасий е нравствен правоприемник на свети Антоний. Св. Атанасий е роден в оскъдно християнско семейство - за разлика от св. Антоний. Още от дребен се увлича по християнските хрумвания. Това прави усещане на Александрийския архиепископ Александър. След като приключва своето обучение, св. Атанасий е назначен за секретар на архиепископа на Александрия. Няколко години по-късно през 319 година младият Атанасий е създаден в духовнически ранг – дякон. Той е един от участниците в Първия космополитен събор, който се е провел в малоазийския град Никея през 325 година Една година по-късно историческо събитие св. Атанасий е назначен за архиепископ на град Александрия. Вече като архиепископ той се опълчва на Арий и неговото обучение.
Самите съперници на формалната ортодоксална черква, чийто представител е св. Атанасий, привикват църковен събор в град Трир. Участниците в него и техните решения се опълчват на формалната християнска доктрина. Те виждат в лицето на архиепископ Атанасий един безжалостен съперник, заради това непрекъснато плетат интриги по негов адрес. Това оказва въздействие върху благоразположението на императора. Той от своя страна на няколко пъти го изпраща на изгнание.
В годините, в които фамозния духовник е в заточение, той се отдава освен на евангелска проповед, само че и на житиеписание. Пише житие, отдадено на неговия нравствен предходник св. Антоний. След следващото си завръщане здравето на Атанасий се утежнява и той умира на 18.І.376 година на 76-годишна възраст.
Според националното вярване двамата светци са братя. Но на някои места се среща и вид майстор-калфа. Свети Атанасий, съгласно националните поверия, е светецът-покровител на зимата, снега и студа. Вярва се също, че зимният св. Атанас си съблича кожуха, с цел да пристигна лятото, а летния св. Атанас го облича, с цел да пристигна зимата. Неслучайно е измислена поговорката: " Атанас гялди и бент гилди ".
Атанасовден, както и Антоновден, се чества също и като празник на ковачи, железари, ножари и налбанти. Празникът се празнува и за помиряване на заболяванията. Пекат се питки, които се надупчват с вилица, с цел да не се надупчат децата от шарка. По традиция трапезата включва пиле, приготвено с ориз, което се раздава на близки и съседи за здраве. На този ден именници са Атанас, Атанаска, Наско, Насо, Нася и сходни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР