Атаките на КФН срещу Капитал, по времето на Стоян Мавродиев

...
Атаките на КФН срещу Капитал, по времето на Стоян Мавродиев
Коментари Харесай

Мнението, базирано на факти, се оказа престъпление

Атаките на КФН против " Капитал ", по времето на Стоян Мавродиев започнаха след изявления, че е свикан като очевидец по делото за пране на пари от наркотрафик против Евелин Банев-Брендо.

© Надежда Чипева На 21 май Софийският градски съд осъди дефинитивно журналиста от " Капитал " Росен Босев по наказателно дело, заведено от някогашния ръководител на Комисията по финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев.

Колегата ни е наказан на санкция за две негови изявления в утринния блок на Нова телевизия от януари 2015 година:

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Стоян Мавродиев употребява КФН, с цел да репресира " Капитал " и " Дневник "

и

" Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев. Чрез свои дейности той е улеснил изпирането на сума, добита от наркотрафик. "

Двете изявления на Росен Босев са част от разясненията, които той дава по отношение на рекордните по мярка санкции, наложени тогава от КФН на компанията, издател на " Капитал " и Дневник " - " Икономедиа ". Наказателните постановления против медиите тогава бяха част от доста по-голяма административна канонада, с която ръководената от Мавродиев КФН отговори на журналистически изявления.

Делото против нашия сътрудник беше последното от трите каузи, които Стоян Мавродиев заведе против публицисти от " Капитал " след техни обществени изявления в същия смисъл. Другите две завършиха с оправдателни присъди. Само по това дело Росен Босев беше разгласен за отговорен, макар че изказванията му се базират на обстоятелства, които съдът не оспорва и които са известни на обществото от години.

За да постанови решението си, съдът приема, че:

- Няма наказателна акция против медиата, тъй като санкциите са подписани не от Мавродиев, а от заместника му (който през днешния ден работи с него в Българската банка за развитие).

- Мавродиев няма по какъв начин да е съпричастен към изпраните от Брендо пари от наркотрафик, тъй като не е бил наказан за сходно действие.

В същото време съдът оправдава Росен Босев за изявлението в същото предаване, че Стоян Мавродиев е бил " юридически съветник в една скица за пране на пари от наркотрафик ". В 25-годишната си история " Капитал " като издание, защитаващо полезностите на демократичната народна власт, свободното предприемачество и правовия ред, се е отнасял с извънредно почитание към правосъдния развой. Принципно не слагаме под въпрос правосъдни решения, само че в тази ситуация показваме подозрение в безпристрастността на съда по следните аргументи: причините в присъдата не устоят, дейностите по призоваването на Росен Босев бяха проява на изключително отношение към случая, съдията - докладчик по делото и ръководител на правосъдния състав Петя Крънчева, участва в голям брой сериозни публикации на " Капитал " в интервала 2010 - 2015 година, огромната част от тях с създател Росен Босев (прилагаме повече информация в края на съобщението).

Всичко това ни кара да считаме, че осъждането на нашия сътрудник е злоумишлен отговор за журналистическата му работа, правосъдна принуда против свободата на изложение.

Срещу публицисти от " Капитал " са водени доста каузи.

Ние сме водили и водим каузи. Някои сме губили.

С цялото ни почитание към българския съд с присъдата по наказателното дело против сътрудника ни Росен Босев не сме съгласни.

Преди всичко не разбираме по какъв начин правенето на заключения и съждения е незаконно, когато са основани на обстоятелства. Смятаме, че с такова решение съдът основава рисков казус и слага в заплаха публицистиката и свободата на изложение.

Не сме съгласни властта на даден пост да се употребява против публицисти, които са сериозни. Вярваме, че при демокрацията публицистиката е нужен и значим коректив тогава, когато първата, втората или третата власт работят в ущърб на жителите и бизнеса. В присъдата са тотално пренебрегнати доводите на отбраната. Няма нито ред за ролята на медиите в демократичното общество и повишените условия към хората, заемащи висши държавни постове.

Съдебното решение оставя усещането, че живеем през 80-те години (откогато е част от цитираната в него правосъдна практика). Сякаш през 1991 година не е призната нова конституция, при чието пояснение през 1996 година Конституционният съд споделя: " Свободата на словото [...] важи освен за " информация " или " хрумвания ", които намират удобен банкет или не се смятат за обидни, или са одобрявани с равнодушие, само че също по този начин и за тези, които наскърбяват, шокират или смущават страната или която и да е друга част от популацията. Такива са условията на плурализма, толерантността и търпимостта, без които едно " демократично общество " не би могло да се назова такова. "

През годините публицистите и редакторите в " Капитал " бяха задоволително смели с имената си да описват обстоятелствата, в това число, когато те разкриваха неприятни практики или корупция. Приели сме риска да бъдем съдени. Но независимо, с почитание към обстоятелствата и закона.

Затова си разрешаваме да възразим. Намираме за подходящо да уведомим за случая интернационалните журналистически организации и медиите. Подкрепяме нашия сътрудник в желанието му да потърси правдивост в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. Фактите по случая

1. Стоян Мавродиев злоупотреби с власт. Същото твърди и Росен Босев.

Председателят на КФН фактически организира наказателна акция против " Капитал " и " Дневник " вследствие на изявления в двете издания.

- През 2013 година " Дневник " и " Капитал " разгласяват информация, че Стоян Мавродиев е свикан по искане на прокуратурата по делото против Евелин Банев-Брендо и още четирима подсъдими за пране на пари от наркотрафик. Причината - той е заверявал документи, които са употребявани за преводи на пари, предмет на обвиняването.

- Съдът, осъдил нашия сътрудник, не оспорва тези обстоятелства и приема, че Мавродиев фактически е заверявал документите, посредством които са ставали преводите, само че не е имал отношение.

- След тези изявления, ръководената от господин Мавродиев КФН постанова невиждани по брой и размер на глобата наказателни постановления против сдружения, в които единият от издателите на " Капитал " и " Дневник " е акционер. Огромна част от 123-те постановления на обща стойност над половин милион лв. след това са анулирани от съда.

- Репресията се ускорява след банкрута на Корпоративна комерсиална банка под необикновен контрол през 2014 година, когато " Капитал " и " Дневник " стартират да слагат въпроси за бездействието на регулаторите - централната банка и КФН. Следват също невиждани наказателни постановления на обща стойност 150 хиляди лева против " Икономедиа ", сдружението - издател на " Капитал " и " Дневник ". Тезата на комисията е, че двете изявления манипулират пазара.

- Глобите, наложени на " Икономедиа ", провокират сериозен обществен спор. В него се включват публицисти, правозащитници, неправителствени и политически партии. Казусът притегля вниманието на интернационалните организации, регистриран е от " Репортери без граници " и се загатва в годишния отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати.

2. Защо се съмняваме в безпристрастността на съда.

- Години преди да поеме делото и да осъди сътрудника ни, създателят на решението и ръководител на състава Петя Крънчева участва в десетки изявления на " Капитал ", и то в отрицателен подтекст.

- Автор на доста от тези текстове е Росен Босев, който от 2007 година следи работата на правосъдната система. Въпреки това и макар настояването на отбраната съдията отхвърля да си направи отказ с аргумента, че не е чела изявленията и няма по какъв начин да ѝ повлияят.

- Немалка част от тези изявления хвърлят директни подозрения в работата на арбитър Крънчева, подлагат на критика работата ѝ като част от управлението на Софийски градски съд.

- В публикацията от ноември 2010 година " Технология на подкупа " с създател Росен Босев са оповестени извънредно СРС-та от дело за рушвет, в които съществени очевидци разясняват по какъв начин арбитър Крънчева е взела рушвет, с цел да освободи Златомир Иванов-Баретата от ареста.

- През март 2012 година арбитър Петя Крънчева е препоръчана за зам.-председател на Софийски градски съд и началник на наказателната гилдия. Във в. " Капитал " (отново с създател Росен Босев) има голям брой изявления, които слагат под подозрение избора и дават публичност на съдиите, които се пробват да разобличат спорното предопределение.

- В обявата във в. " Капитал " " Сега или в никакъв случай " от 16 март 2012 година с създател Росен Босев се разяснява, че изборът на Крънчева е проблематичен, дава се образец с съответно нейно дело и се прецизира, че против нея има висяща инспекция за антидатиране на правосъдни актове.

- На 12 април 2012 година Росен Босев слага въпроса за избора на Крънчева в изявление с тогавашния министър на правораздаването Диана Ковачева. " Другият избор беше за зам.-председателя на Софийски градски съд Петя Крънчева. Нормално ли беше да се премине към гласоподаване при всичките неясноти на инспекциите против нея? " пита журналистът.

- В обява от 18 май 2012 година, отдадена на Евелин Банев-Брендо, в. " Капитал " разкрива съмнителни произнасяния на арбитър Петя Крънчева по делото против него и групата му (по което Стоян Мавродиев се появява като свидетел). " Капитал " разкрива, че по случая е имало инспекция и във Върховна касационна прокуратура.

- Друга обява от " Капитал " 10 март 2013 година - " Съдът през идващите 40 години " с създател Росен Босев слага въпроса до каква степен изборът на арбитър Крънчева за ръководител на конкурсна комисия е съответен поради подозренията към нейната професионална активност. В публикацията се изнасят данни за почнала инспекция против нея. Цитира се източник на журналиста във Висш съдебен съвет, съгласно който има задоволително данни, че Крънчева е антидатирала най-малко 10 свои решения, а " забавянията по делата са обилни - повече от година за над 10 от тях, в случай, че е била на 25% систематизиране ". " Встрани от съответната инспекция е общопризнат факт, че Петя Крънчева е съдията, която води едни от най-дългите правосъдни процеси в Софийски градски съд (процесът против Бай Миле продължи 6 години, делото за източване на КТБ – 9 години).

В случая с Росен Босев делото завърши за четири месеца. А по предписание на арбитър Крънчева и в несъгласие със закона, в продължение на няколко месеца журналистът беше търсен от чиновници на Съдебна защита, а негови близки на разнообразни адреси унизени с визити и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко съзнателно закононарушение. При състояние, че той в никакъв случай не се е укривал.

Екипът на " Капитал ":

Алексей Лазаров, ръководещ редактор
Ани Коджаиванова, редактор " Политика и Икономика "
Биляна Димова, редактор Storio
Бисера Станева, редактор " Специални издания "
Боряна Генчева, редактор " Имоти "
Ваня Кацарова, помощник
Вера Денизова, редактор " Икономика "
Весислава Антонова, кореспондент " Медии "
Гергана Михайлова, редактор " Финанси "
Десислава Лещарска, кореспондент " София "
Десислава Николова, редактор " Здраве "
Елена Старидолска, кореспондент " Политика "
Зорница Маркова, редактор " Регал "
Зорница Стоилова, редактор " Общество "
Ива Рудникова, редактор " Моят Капитал "
Ивайло Станчев, кореспондент " Енергетика "
Иглика Филипова, кореспондент " Икономика "
Йоан Запрянов, кореспондент " Бизнес "
Йоана Маркова, управител " Социални медии "
Йоанна Иванова, кореспондент
Йово Николов, виновен редактор
Кирил Кирчев, редактор " Икономика "
Константин Николов, редактор " Технологии "
Лилия Игнатова, кореспондент " Икономика "
Мара Георгиева, редактор " Компании "
Мария Иванова, кореспондент " Финанси "
Мария Манолова, публицист
Марина Станева, кореспондент " Свят "
Мартин Димитров, кореспондент " Свят "
Мила Чернева, кореспондент " Регионално развиване "
Мирела Веселинова, редактор " Политика "
Момчил Милев, редактор " Отбрана и сигурност "
Николай Стоянов, редактор " Финанси "
Огнян Георгиев, редактор " Икономика "
Румяна Червенкова, редактор " Политика и стопанска система "
Светослав Тодоров, редактор " Моят Капитал "
Светломира Гюрова, редактор " Свят "
Силвия Радославова, кореспондент " Предприемач "
Сирма Пенкова, кореспондент " Медиа и реклама "
Тамара Вълчева, редактор " Моят Капитал "
Теодора Василева, ръководещ редактор
Тодор Тодоров, редактор " Компании " и " Моят Капитал "
Цветелина Белутова, фоторедактор
Галя Прокопиева, изпълнителен шеф и шеф " Съдържание " на " Икономедиа "
Иво Прокопиев и Теодор Захов, издатели на " Капитал " и " Дневник "

Подписката е отворена. Добавяме включили се сътрудници от други медии в capital.bg.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР