Атака в Киркук. Отвличания из Ирак. Атентат в Кабул. Офанзиви

...
Атака в Киркук. Отвличания из Ирак. Атентат в Кабул. Офанзиви
Коментари Харесай

Ислямска държава отново се надига

Атака в Киркук. Отвличания из Ирак. Атентат в Кабул. Офанзиви в Сирия. Това са единствено част от събитията, случили се през миналите 10 дни, които демонстрират, че групировката "Ислямска страна " е към момента дейна. От интернационалната коалиция, водена от Съединени американски щати, предизвестиха при започване на април, че войната против джихадистите не е завършила.

103 доближиха жертвите в Кабул, разгласен е народен печал

Преди месец "Ислямска страна " ускори своята онлайн агитация на фона на последните вести, свързани с повторното надигане на групировката. Това е в внезапен контрастност с оптимистичните политически изказвания в Русия и Съединени американски щати, че "Ислямска страна " е унищожена. Експертите и военните, обаче, са наясно, че това е надалеч от истината. Основното ядро, пропагандата, „ спящите кафези “ и бойците – въпреки и редуцирани като брой – са към момента работещи и дейни, макар военните акции на интернационалната коалиция от миналата година.

"Ислямска страна " демонстрира, че няма желание да се крие в пясъците на Сирия и Ирак, като приготвя нови удари както на открито, по този начин и в Близкия изток. Сигнали за подсилване на позициите се виждат в няколко страни.

Как радикални групи употребяват антична банкова система, с цел да се финансират

В Кабул, кървясъл атентат напомни, че ИД има желание да се откри трайно в Афганистан. Десетките жертви и пробивите в сигурността демонстрират какъв брой мъчно е за централното държавно управление в Афганистан да се оправи с провокациите, които включват и сражения с настъпващите по няколко фронта талибани. ИД се възползва доста добре от проблемите в Афганистан и даже съумя да притегли няколкостотин бойци на талибаните на своя страна. Така, в провинция Нангархар и в Северен Афганистан, "Ислямска страна " към този момент разполага с най-малко две бази, в които водачеството на групировката се усеща комфортно до степен, че да възнамерява офанзиви отвън Близкия изток.

Най-видимо наличие "Ислямска страна " продължава да има в Ирак

При атентат в Киркук единствено преди няколко дни, ИД аргументи гибелта на 14 души. Целта на офанзивата беше член на тюркменската партия, която ще се явява на идните избори на 12 май. След офанзивата мнозина политици показаха терзанието си да вземат участие на изборите.

"Ислямска страна " прави непрекъснато набези из Ирак, обратно на изявленията на иракския министър председател Хайдар ал Абади, че джихадистите са унищожени. Според иракски военни източници, за последните пет месеца са починали над 200 бойци, без да се броят полицейските жертви. При офанзива преди седмица джихадисти, преоблечени като служители на реда, убиха петима членове на силите за сигурност.

От месец насам групировката стартира още веднъж с отвличанията на политически дейци и шефове на локални полицейски пунктове, всявайки боязън измежду елементарните хора, както се случваше през 2008-2009 – интервалът, предшествал надигането на ИД. Иракските сили даже направиха масирани въздушни удари по границата със Сирия, защото излезе информация, че ИД прекарва десетки бойци.

Все още не се знае какво е станало с няколко хиляди бойци, които се изтеглиха от Мосул и Ракка – съгласно информацията на специалисти и разследващи служби, част от тях са се смесили с локалното население, други са се отдръпнали и прегрупирали в останалите територии на ИД, а трети са пробвали да се върнат в родните си страни.

Къде отиват бойците от "Ислямска страна "

И в случай че се приказва доста за заплахата от непознатите бойци при тяхното завръщане, малко се обръща внимание на обстоятелството, че

ИД продължава да държи позиции в Сирия.

Част от силите на групировката са съсредоточени в Южна Сирия към град Тасил и в провинция Дараа. Те превзеха тези територии, откакто изтласкаха бунтовническите елементи. Днес, чрез локалния си клон „ Джайш Халид бин Уалид “, "Ислямска страна " откри база, от която може да набира нови бойци и да управлява аграрни земи, търговски пътища и няколко стотин хиляди души.

Досега бунтовническите сили нападнаха няколко пъти позициите на групировката, само че без необикновен прогрес, а сирийските държавни елементи към този момент не подхващат атака към ИД в Тасил. Дамаск извърши въздушни удари в региона, само по време на размирен офанзиви върху ИД.

В средата на април, обаче, след тригодишно закъснение, силите на Асад взеха решение да нападат "Ислямска страна " в южните покрайнини на столицата Дамаск. Джихадистите превзеха през 2015 година кварталите Ярмук, Ал Хаджар ал Асуад и Тадамон от бунтовническите сили, а по време на държавната атака в Източна Гута, ИД съумя да вземе и квартала Кадам. Днес силите на Асад нападат добре подсигурените позиции на ИД, употребявайки всевъзможен вид оръжия, в това число смазващи въздушни удари. Палестинското население на Ярмук, което е попаднало в клопката на сраженията, няколко пъти към този момент изпраща апели да се разреши изнасянето на ранени, само че към този момент без триумф.

Асад стартира нови офанзиви, бързайки да завърши войната

"Ислямска страна " управлява територии и в Източна Сирия. След като беше високомерен град Ракка, инерцията на кюрдските и американските сили поспря, а след интервенцията на Анкара в Африн, още повече. По този метод, ИД резервира контрола си върху селища към река Ефрат и по продължение на сирийско-иракската граница.

От средата на април джихадистите правят ежедневни набези в Албу Камал, Маядин и Дейр ез Зор. След като бунтовниците, спиращи стремежа на ИД в региона Източен Каламун, бяха принудени от Асад да изоставен позициите си, "Ислямска страна " съумя да завземе три селища в пустинните региони сред Източен Каламун и Палмира, като по този начин подсигури вероятен път за доставки и прегрупиране на бойците си.

Всички тези сигнали демонстрират, че групировката не е прекъснала активността си.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР