Астрономи са открили свръхмасивна черна дупка, считана за една от

...
Астрономи са открили свръхмасивна черна дупка, считана за една от
Коментари Харесай

Астрономи откриха 30 млрд. пъти по-масивна от Слънцето черна дупка

Астрономи са разкрили свръхмасивна черна дупка, считана за една от най-големите, засичани в миналото.     Откритието, оповестено от Кралското астрономическо сдружение, демонстрира, че черната дупка е повече от 30 милиарда пъти по-масивна от Слънцето - мащаб, който рядко се следи от астрономите, оповестява CNN.    Изследователите дефинират новата черна дупка като " извънредно вълнуващо " изобретение, което отваря благоприятни условия за разкриване на доста други, по-големи галактически обекти от този вид.    Екипът, управителен от Университета в Дърам, Англия, употребява техника, известна като гравитационна леща, при която близка вселена се употребява като гигантска лупа за прегъване на светлината от по-отдалечен обект. Това им разрешава да изследват от близко по какъв начин светлината се огъва от черна дупка в вселена, намираща се на стотици милиони светлинни години от Земята.    За потвърждаване на размера на черната дупка са употребявани и суперкомпютърни симулации и изображения, снимани от галактическия телескоп " Хъбъл ".    Това е първата черна дупка, открита благодарение на гравитационна леща, като екипът е симулирал светлината, пътуваща през Вселената, стотици хиляди пъти, се показва в прессъобщение на Кралското астрономическо сдружение.   

" Тази съответна черна дупка, чиято маса е към 30 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце, е една от най-големите откривани до момента и е на горната граница на това какъв брой огромни съгласно нас теоретично могат да станат черните дупки, тъй че това е извънредно вълнуващо изобретение ", разяснява водещият създател на проучването Джеймс Найтингейл, космолог от катедрата по физика в Университета в Дърам. 
" Повечето от най-големите черни дупки, за които знаем, са в интензивно положение, при което материята, привлечена наоколо до тях, се нагрява и освобождава сила под формата на светлина, рентгенови лъчи и други типове радиация ", прибавя Найтингейл. " Гравитационното обективиране обаче дава опция за проучване на неактивни черни дупки - нещо, което сега не е допустимо в далечните галактики. Този метод би могъл да ни разреши да открием доста повече черни дупки отвън нашата местна галактика и да разкрием по какъв начин тези екзотични обекти са еволюирали по-назад в галактическото време. "     Историята на това съответно изобретение стартира още през 2004 година, когато астрономът от Университета в Дърам Аластър Едж вижда гигантска дъга на гравитационна леща, до момента в който преглежда изображения от проучване на галактики. Сега екипът се е върнал към това изобретение и го е изследвал в допълнение благодарение на телескопа " Хъбъл " на НАСА и суперкомпютъра DiRAC COSMA8.    Ултрамасивните черни дупки са най-масивните обекти във Вселената и са рядка находка за астрономите. Произходът им е неразбираем, като някои считат, че са се образували при сливането на галактики преди милиарди години.    Всеки път, когато една вселена се слива с друга, звездите се губят, а черната дупка набира маса, сочи теорията, което изяснява необикновено високата маса на някои тях.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР