Астрономи са открили „най-екстремната планета, виждана някога“, на повърхността на

...
Астрономи са открили „най-екстремната планета, виждана някога“, на повърхността на
Коментари Харесай

Oткриха най-екстремната планета с температура 3200°C

Астрономи са разкрили „ най-екстремната планета, виждана в миналото “, на повърхността на която междинната температура е 3200°C, заяви английското издание Mirror.

Използвайки галактическия телескоп CHEOPS, откриватели от университета в Берн са създали детайлни наблюдения и са проучили в детайли екзопланетата, наречена WASP-189b.

Открит през 2018 г, този газов колос обикаля към звездата HD 133112, която е една от най-горещите звезди с планетарна система, известни на астрономите. Тази звезда от вид А е на към 370 милиона години и е с над 2000 градуса по-гореща и по-голяма от Слънцето, поради което свети в синьо.

Моника Лендъл, която управлява изследването, сподели: „ Системата WASP-189 е на 322 светлинни години и се намира в съзвездието Везни. WASP-189b е изключително забавна, тъй като е газов колос, който обикаля доста покрай своята звезда-домакин. Необходими са по-малко от 3 дни, с цел да обиколи звездата си и е 20 пъти по-близо до нея, в сравнение с Земята до Слънцето. “
 Oткриха най-екстремната планета с температура 3200°C
Според откривателите WASP-189b има една страна, на която е непрекъснат ден, и една, на която е непрекъсната нощ.

„ Въз основа на наблюденията благодарение на CHEOPS, ние оценяваме температурата на WASP-189b на 3 200 градуса по Целзий. Планети като WASP-189b се назовават „ свръхгорещи Юпитери “. Желязото се топи при толкоз висока температура и даже става газообразно. Този обект е една от най-екстремните планети, които познаваме до момента. ", изяснява Лендъл.

Тъй като планетата е толкоз надалеч, учените не могат да я видят непосредствено. Вместо това, телескопът CHEOPS употребява високо прецизни измервания на яркостта за разкриване на планети.

Лендъл изясни: „ Изглежда, че планетата не отразява доста звездна светлина. Вместо това по-голямата част от звездната светлина се гълтам от планетата, загрявайки я и карайки я да свети. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР