Астрономи откриха далечна екзопланета, чиято повърхност може да е от

...
Астрономи откриха далечна екзопланета, чиято повърхност може да е от
Коментари Харесай

Откриха нова планета с размерите на Марс

Астрономи откриха далечна екзопланета, чиято повърхнина може да е от разтопено желязо. Планетата е на 31 светлинни години от Земята и има диаметър малко над 9000 километра, което я прави почти с размерите на Марс.

„ Чрез точното установяване на нейния радиус и маса тя е класифицирана като скалиста планета. Изглежда има прилики с Меркурий. Това я слага измежду по-малките планети като Земята и придвижва проучванията стъпка напред в търсенето на „ друга Земя “ “, сподели Кристин Лам от Германския авиационен център.

Една година на тази планета продължава по-малко от 8 часа, което я прави част от групата планети с " ултра-къс интервал " (USP), които обикалят към своята звезда за по-малко от един земен ден. Тъй като планетата е толкоз покрай звездите, температурата на повърхността ѝ може да доближава 1500 градуса по Целзий, повече от 500 пъти по-висока от тази на Земята.

„ Вече познаваме няколко от тях (планети с USP), само че произходът им сега не е прочут “, сподели доктор Лам.

„ Високата компактност демонстрира, че планетата е с желязно ядро “, сподели Германският авиационен център. Твърди се, че нейните свойства са сходни на тези на Меркурий, с непропорционално огромното му ядро от желязо и никел, което го отличава от другите сходни на Земята тела в Слънчевата система.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР