Астрономи от университета на Западна Австралия установиха защо някои звезди

...
Астрономи от университета на Западна Австралия установиха защо някои звезди
Коментари Харесай

Астрономи откриха следи от космически катаклизъм

Астрономи от университета на Западна Австралия откриха за какво някои звезди в Големия Магеланов облак се движат в посока, която е противоположна на часовниковата стрелка, а други - в противоположната посока, оповестява Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters. Причината за това е, че въпросната вселена джудже е погълнала друга вселена джудже преди 3-5 милиарда години.

Големият Магеланов облак принадлежи към магелановите спирални галактики, които имат един-единствен витлообразен ръкав. Отдалечена е от Млечния път на разстояние 163 000 светлинни години и е негов сателит дружно с Малкия Магеланов облак, елиптична вселена джудже в съзвездието Стрелец и галактиката джудже Голямото куче.

В Големия Магеланов облак има 30 милиарда звезди, а в Малкия Магеланов облак - 1,5 милиарда звезди. Между тях има мост от газ, в който се следят процеси на звездообразуване.

Учените прибегнали до хидродинамичен модел на обединение на галактики и установили, че следеното от тях подхожда на сюжет за конфликт. По-рано се смяташе, че повода за анормалното придвижване на звездите е, че Големият Магеланов облак погълнал част от Малкия Магеланов облак.

Получените резултати също така изясняват за какво в Големия Магеланов облак се следи възрастов раздор сред звездите, т.е. има единствено два вида звездни купове - доста остарели и млади. До гърмеж на образуването на нови звезди нормално се стига при междугалактичен конфликт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР