Астрономи от университета на Кертина в Австралия са открили, че

...
Астрономи от университета на Кертина в Австралия са открили, че
Коментари Харесай

Водата на Земята се е образувала с помощта на Слънцето

Астрономи от университета на Кертина в Австралия са разкрили, че Слънцето се явява евентуален източник на водата на Земята и други обекти от Слънчевата система.

Резултатите от научното проучване допускат, че астронавтите могат да получават вода от метеорити и лунни породи при положение на пилотиран полет до Луната. Това излиза наяве от публикация, оповестена в изданието.
НАСА оцени вероятността Земята да се сблъска с метеорит
Не се следят опасности в околните 100 години Земята да се сблъска с метеорити, известни на учените, твърди зам.-ръководителят на НАСА...

Изследователите са разкрили, че слънчевият вятър, състощ се от заредени частици (основно водородни йони), са основали вода върху повърхността на прашинките на метеоритите, които са се врязали в Земята в първите дни от съществуването на Слънчевата система.

Първоначално се смяташе, че водата е попаднала на Земята с метеорити от клас С (тъмни въглеродни обекти), само че изотопният разбор показал съществуването на още един подценен източник.

Учените са анализирали мостри от метеорита от клас С Итокава, които били събрани от японската галактическа сонда „ Хаябуса “ и донесени на Земята през 2010 година. Оказало се, че прашинките на метеорита съдържат водни молекули, което като цяло подхожда на 20 литра на всеки кубически метър породи.

Според откривателите сходен развой на химическо изветряне може да се случва освен на метеорити, само че и на по-големи галактически тела, в това число и на Луната.
Ледена ера? Слънчевият вятър не духа в посока на стоплянето
Активността на Слънцето се е снижила доста в последните 20 години, оповестяват съветските учени от Института за галактически проучвания....

 

Още от КОСМОС:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР