Астрономи от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън потвърдиха съществуването на нов

...
Астрономи от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън потвърдиха съществуването на нов
Коментари Харесай

Астрономи откриха нов вид космически катастрофи

Астрономи от центъра по астрофизика Харвард-Смитсониън потвърдиха съществуването на нов клас свръхнови, при които звездата е изцяло унищожена, без да остава неутронна звезда или черна дупка, заяви Физ.орг.

Учени разкрили свръхновата SN 2016iet през ноември 2016 година Те я изследвали благодарение на разнообразни телескопи, в това число с намиращите се в обсерваторията " Джемини " на Хавайските острови, като наблюдавали промените в яркостта при разстояние на 800 дни след детонацията. Било открито лъчение на дребни излъчвания водород, което навежда на мисълта, че експлодиралата звезда се е намирала в релативно пусто пространство, на 54 хиляди светлинни години от центъра на своята вселена.

Свърхновата SN 2016iet зародила вследствие на детонацията на звезда, чиято маса превишавала 200 пъти тази на Слънцето. Обикновено вследствие на колапса на сходен обект се появява неутронна звезда или черна дупка. Но SN 2016iet принадлежи към редкия вид двойно нестабилни свръхнови. Те пораждат, когато гама лъчение навътре в звезда стартира да поражда поява на електронно-позитронни двойки. Светилото стартира да колабира, само че освобождаващата се сила връща обратно този развой и се стига до детонация, която унищожава даже ядрото.

Продължителността на детонацията се изяснява с това, че до нея свръхновата звезда годишно е изхвърляла маса, превишаваща 3 пъти слънчевата. Когато станала детонацията, останките се сблъскали с изхвърлената по-рано материя и това породило излъчването. По думите на учените, невероятните характерности на SN 2016iet удостоверяват както модела, предсказващ свойствата на двойно нестабилните свръхнови, по този начин и съществуването на свръхмасивни звезди. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР