Астрономи от Кембриджкия университет в Англия откриха млада звезда, около

...
Астрономи от Кембриджкия университет в Англия откриха млада звезда, около
Коментари Харесай

Астрономи откриха анормални планети с особено поведение

Астрономи от Кембриджкия университет в Англия откриха млада звезда, към която кръжат четири газови колоса, чиито размери са сравними с тези на Юпитер и Сатурн, заяви уеб сайтът Физ.орг.

Теоретичните модели предсказват, че сходна система би трябвало да е по-стара, с цел да може в нея да се образуват толкоз огромни планети. Освен това орбитите на тези небесни тела са странни.

Звездата CI Tau е на 2 милиона години и към нея кръжи протопланетарен диск от прахуляк и лед. Отдалечена е на разстояние 500 светлинни години от Земята. Астрономите знаеха, че системата включва планета, която принадлежи към така наречен горещи юпитери - газови колоси, които се намират минимум 10 пъти по-близо до звездата си спрямо дистанцията сред Меркурий и Слънцето. Наблюдения с мрежата радиотелескопи АЛМА (ALMA - Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) в Чили обаче демонстрираха, че дискът е раздробен и че това свидетелства за съществуването на други три солидни планети.Орбитите им се разграничават по отдалечеността си от CI Tau. Двата външни газови колоса, чиито маси са сравними с тази на Сатурн, орбитират към звездата на разстояние, което е над 3 пъти по-голямо от това сред Нептун и Слънцето. Това контрастира с орбитата на горещия юпитер, който по масата си е съпоставим с аналозите си в Слънчевата система, до момента в който втората планета е с 10 пъти по-голяма маса от тази на Юпитер, добавя Българска телеграфна агенция.

Всички известни по-рано звезди, към които орбитират горещи юпитери, са 100 пъти по-стари от CI Tau.

Астрономите се надяват, че наблюдения на системата в разнообразни области на спектъра ще разрешат да се събере повече информация за особеностите на диска и екзопланетите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР