Астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис регистрираха внезапна поява

...
Астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис регистрираха внезапна поява
Коментари Харесай

Ярка светлина се появи внезапно в центъра на Млечния път

Астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис записаха неочаквана поява на ярка светлина в инфрачервения диапазон в свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път, заяви Сайънс алърт.

Радиоизточникът Стрелец А, който се намира в центъра на нашата вселена, усили 75 пъти яркостта си. Обикновено интензивността му е дребна и е с незначителни съмнения в потока на излъчването. Затова Млечният път не е вселена с интензивно ядро.

Забелязалите феномена откриватели в началото помислили, че става въпрос за детонация на звездата S2, която кръжи към черната дупка Стрелец А. Впоследствие обаче станало ясно, че светлината идва от черната дупка.

Черните дупки гълтам всичко, в това число светлината, тъй като не могат да изоставен област, чиито граници се дефинират като небосвод на събитията. При поглъщането на огромно количество материя обаче пораждат сили на търкане, които стават причина за излъчването. Внезапното увеличение на яркостта може да свидетелства за заличаване на обект, който се е доближил прекомерно до черната дупка.

Специалистите считат, че повода е обвързвана със звездата S2, която предходната година се приближи на разстояние едвам 17 светлинни часа от черната дупка. Възможно е да са настъпили промени в потока от газове от звездата към черната дупка и в следствие повече материя да е била погълната от Стрелец А. Нови наблюдения ще дадат опция да се удостовери тази догадка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР