Астрономи наблюдаваха за пръв път умираща далечна галактика, която е

...
Астрономи наблюдаваха за пръв път умираща далечна галактика, която е
Коментари Харесай

Астрономи наблюдаваха уникален феномен с телескопа Алма СНИМКИ

Астрономи следиха за пръв път умираща далечна вселена, която е изгубила към половината от звездообразуващия си газ, предадоха международните информационни организации.

Данните са били получени благодарение на телескопа Алма от Южната европейска обсерватория в Чили.

Обикновено загубата на газ се приписва на черните дупки, само че в тази ситуация става дума за конфликт с друга вселена.

ID2299 е толкоз отдалечена, че светлината й е пътувала 9 милиарда години, с цел да доближи до нас. Ние я следим в положение, когато Вселената е била единствено на 4,5 милиарда години.

"Тази елиптична вселена претърпява един много рисков феномен, който в никакъв случай не е бил следен на такова огромно разстояние, посочи Еманюел Дади, астрофизичка от Центъра за нуклеарни проучвания от университета Париж-Сакле. Тя е съавтор на проучване,публикувано в "Нейчър астрономи ", взаимно с Анаграция Пулици от английския университет в Дърам.

"ID2299 " сега изхвърля повече от половината от газа си, горивото, захранващо образуването на звездите. Това става при феноменални размери, равни на 10 000 слънца за година. Процесът става по едно и също време с консумирането на същия газ, за оформянето на звезди, при висок темп, с маса към 550 пъти от тази на нашето Слънце.

За съпоставяне нашата вселена, Млечният път, създава равностойността на три слънца годишно.

При този темп отдалечената вселена би трябвало да стане стерилна единствено след няколко десетки милиона години, което е доста къс интервал за галактическите мащаби.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР