Астронавтът на НАСА Андрю Морган и астронавтът на Европейската космическа

...
Астронавтът на НАСА Андрю Морган и астронавтът на Европейската космическа
Коментари Харесай

Астронавти излязоха в открития Космос, за да поправят уред

Астронавтът на НАСА Андрю Морган и астронавтът на Европейската галактическа организация Лука Пармитано излязоха в открития космос отвън борда на Международната галактическа станция (МКС) за ремонта на нейния магнитен алфа-спектрометър , предадоха АП и ТАСС.

Довършителната ремонтна работа се предава директно на уеб страницата на НАСА и ще бъде с дълготрайност към 6,5 часа. Астронавтите ще би трябвало да тестват инсталираната по-рано система за изстудяване на научния уред. На 2 декември предходната година те смъкнаха гайките на осемте тръби на охладителя на алфа-спектрометъра. Към тях те включиха новата система, в която циркулира полутечен въглероден двуокис. След това астронавтите инсталираха топлозащитен екран над онази част на апарата, която е насочена към Земята.

Магнитният алфа-спектрометър е уред с маса 7,5 тона на стойност 1,5 милиарда $. За неговото разработване бяха нужни 14 години. Той беше доставен на МКС на борда на совалката " Индевър " през месец май 2011 година. В неговото основаване се включиха 56 института от 16 страни. С негова помощ учените се надяват да намерят следи от антиматерия и да изучат състава и енергийния набор на първичните галактически лъчи. По този метод астрофизиците ще изяснят по какъв начин се е образувала Вселената.

Предполагаше се, че спектрометърът ще работи без съществени проблеми в продължение на 10-18 години. Но някой повреди се появиха на третата година след стартирането му в употреба. При сполучлив ремонт на уреда проучванията с него могат да продължат до 2024 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР