Астма мъчи 350-400 хил. българиСлед грипа и есенно-зимните вирусни инфекции

...
Астма мъчи 350-400 хил. българиСлед грипа и есенно-зимните вирусни инфекции
Коментари Харесай

Пролетни алергии ни атакуват след грипа

Астма мъчи 350-400 хиляди българи


След грипа и есенно-зимните вирусни инфекции идва ред на алергиите, които при доста хора се отключват точно напролет. Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия като честотата на този проблем се усилва всяка година.

През последните две десетилетия експерти от всички страни, изключително от индустриално развитите, регистрират, че от ден на ден деца и възрастни развиват алергия. Очакванията са след 10-15 години 50% от популацията да страда от този проблем, изясни пред “Труд ” алергологът доктор Симеон Узунов от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница.

По думите му напролет алергиите най-често са към полени. Те стартират още от средата и края на февруари до април, с цъфтежа на дърветата, дървесни полени – бреза, следвани от разцвет на треви, тревни полени – от май до юли.

“Най-често срещаните алергии са алергичен ринит, алергичен конюнктивит, постоянно протичащ като риноконюнктивит (със признаци от очите и носа) и извънредно значимо – бронхиалната астма ”, уточни доктор Узунов.

Основни признаци при алергичния ринит са кихане, сърбежи в носа, значителни тайни, загуба на обоняние; при алергичния конюнктивит – сълзене от очите, сърбежи, зачервяване, оток на клепачите, светобоязън; при бронхиалната астма – зной, кашлица, свирене в гърдите като единствено от нея страдат 350-400 хиляди българи. Има доста фактори, свързани с алергиите, само че главните са замърсяването на въздуха, храненето, и все по-голямото отдалечаване от природата.

Лечението на алергичния ринит и (рино)конюнктивит се показва в банкет на антихистаминови препаични болести през пролетните и пролетно-летните месеци са рати – местни и перорални, местни кортикостероиди, а при бронхиалната астма е инхалаторни кортикостероиди независимо или комбинирано със симпатикомиметици. Терапията би трябвало да бъде ориентирана и непрекъсната, в избраните периоди от лекуващия лекар-алерголог, и с огромен ангажимент от страна на пациентите. Ненавременното му спиране връща признаците на болестта и усложнява положението.

По думите на доктор Узунов най-важното от алергологична позиция лекуване е характерната имунотерапия при потвърдена свръхчувствителност към избран алерген. Тя дава и максимален % усъвършенстване на положението на пациентите, като е належащо огромно съдействие от страна и на пациента, и на алерголога в постигането на крайния резултат, заради продължителното с години (до 5) лекуване. Специфичната имунотерапия се реализира с високо характерни алергенни препарати, само и единствено от квалифициран специалист-алерголог, изясни доктор Узунов.

Статистика


Сезонна хрема мъчи 30% от популацията


Алергичната хрема е най-честото алергично заболяване. Тя се среща приблизително в към 20% до 30% от популацията и бива сезонна (по време на цъфтежния сезон) и целогодишна.

В първия случай се касае за алергия към битови и професионални алргени, а във втория – към тичинков прашец. Две са неподходящите последици от появяването на алергична хрема: неприятни признаци и нарушение качеството на живот, и основаване на удобни условия за поява на бронхиална астма.

Тя е съществено заболяване, само че при навременна диагноза и навреме започване на лекуването може доста добре да се управлява. Други чести алергични заболявания са атопичният дерматит (ендогенна екзема), уртикарията и отокът на Квинке.

Д-р Силвия Новакова от УМБАЛ “Свети Георги ”-Пловдив:


Бронхиална астма заплашва 30% от пациентите


Симптомите се повтарят в годините и стартират с пика на съответния полен

 Д-р Силвия Новакова Д-р Силвия Новакова
Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия, като честотата на този проблем се усилва всяка година.

“Всеки трети с алергична хрема у нас е застрашен от бронхиална астма ”, предупреждават специалистите от диагностично-консултативния кабинет в Университетска болница “Свети Георги ” в Пловдив.

“Алергиите са отговор на имунната система против съставки, които обикновено съществуват в околната среда. Живеем по метод, по който късаме връзката си с природата – 90% от времето си прекарваме в затворени пространства ”, обяснява алергологът доктор Силвия Новакова от УМБАЛ “Свети Георги ” като прецизира, че не по-малко значение има замърсяването на околната среда. Пример в това отношение са частиците на дизеловото гориво, които полепват по полените, а това трансформира състава им. По този метод те стават изключително нападателни и доста малко количество от тях е задоволително да провокира недоволства.

През пролетта доста хора страдат от кихане, зачервяване на очите, задръстване на носа и сърбеж и считат, че е почнала следващата простуда. Твърде евентуално е обаче това да са първите алергични признаци, изключително през поленовия сезон, допълва експертът.

Според доктор Новакова признаците се повтарят в годините и стартират с пика на съответния полен, към който човек е алергичен. През март са дърветата, през април – тревните и житните култури, по-късно са плевелите. Сезонът на алергиите е много дълъг и стартира в края на февруари и завършва септември-октомври.

“Лечението трябва да започне преди да се изявят мощните признаци. По този метод засегнатите ще могат да се оправят относително добре в сезона, който е проблематичен за тях. Ако пациентът не се лекува, съществува заплаха от внезапно утежняване качеството на живот с недоспиване и намаляване работоспособността ”, казва д-р Новакова.

Алергиите са лечими, изключително тези към тревните полени и микрокърлежите.

Псевдоалергия


Някои храни провокират обриви


Псевдоалергията е събитие, при което хората получават обриви, отоци или сърбежи, само че действително нямат нетърпимост към храни или медикаменти. Смята се, че някои медикаменти и храни могат да провокират непосредствено освобождение на хистамин – главният фактор, който предизвиква появяването на сърбеж, оток, обрив и хрема.

Псевдоалергията се появява нормално при болести на храносмилателния тракт, при което се освобождава огромно количество хистамин или при консумация на огромни количества храни, които съдържат хистамин и тирамин.

Проявите на хранителната алергия могат да обиден всички органи и системи, а най-често проблемите се появяват по кожата под формата на обриви, сърбежи и отоци.

Съвременни дразнители


Спинърите предизвикват обриви по кожата


Нашумялата измежду хлапета игра със спинъри крие сериозен риск от кожни алергии. Никелът е най-честият алерген, а спинърите се създават от сплави, които съдържат никел и кадмий. Корпусите на мобилните телефони и таблети също съдържат никелови детайли, които предизвикват обриви и червени петна върху кожата.

Друг мощен алерген е консервант в мокрите кърпички. Това е метилизотиазолинонът, разгласен от Американското сдружение по контактна алергия като алерген на годината.

Децата, които от ранна възраст употребяват гримове и парфюми, също могат да развият нараснала сензитивност към някои от съставките на козметиката.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР