Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението

...
Аспаруховият мост във Варна е в добро общо състояние. Заключението
Коментари Харесай

АПИ: Аспаруховият мост е в добро състояние, заключението е на независими експерти!

 Аспаруховият мост във Варна е в положително общо положение. Заключението е на самостоятелни пътни специалисти от научноизследователската общественост - преподаватели от Университета по архитектура, строителство и геодезия и Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов ", както и специалисти от " Научноизследователски строителен институт - НИСИ ". Изводите са в отчет, предоставен от министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова откакто в края на септември Агенция " Пътна инфраструктура " инициира осъществяването на самостоятелна експертиза за здравината и експлоатационната валидност на оборудването. В края на 2019 година специалисти от Института по пътища и мостове към АПИ също бяха направили проучване на оборудването и заключението е, че структурата на оборудването е здрава и прекосяването по него е безвредно.

Становището в отчета на самостоятелните пътни специалисти е, че след направеното проучване и осъществените изпитвания на Аспаруховия мост е открито, че носещата структура поради 44-годишната й употреба е в положително общо положения. А в забележителната си част записаните недостатъци и повреди утежняват външния тип, без това да има директно отношение към носещата дарба на структурите.

Експертите предлагат и ограничения в кратковременен проект: замяна на авариралата дилатационна фуга на стоманената структура в платното в посока Бургас - Варна и премахване на дефектите по разположените под нея детайли. Частични ремонтни действия на фугата към този момент са осъществени. Другите предложени ограничения са разчистване на фугите, при дъждовно време осъществяване на оглед за течове през тях, както и следене на придвижването на преносимите лагери.

Като мярка за възстановяване на експлоатационното положение на моста се предлага разработване на план за ремонтно-възстановителни действия, включващ цялостна рехабилитация на пътното платно, ремонт на фуги и лагери, както и осъществяване на нужните ремонтни действия на стоманената връхна и стоманобетонните връхни структури.

В дълготраен проект, заради това че през годините на употреба на Аспаруховия мост нормите за планиране и осъществяване са обновени и изменяни, както и за привеждане на структурата на оборудването към актуалните условия, се предлага: осъществяването на задълбочено проучване, дигитализиране на цялата проектно-строителна и експлоатационна документи, преизчисления и при нужда - поправяне и увеличаване на избрани детайли. Всички тези действия следва да бъдат оценени, структурирани, приоритизирани и обмисляне в бъдеще, е мнението на самостоятелните пътни специалисти.

Аспаруховият мост е в употреба от 1976 година и се състои общо от 11 уреди. Той е съществена връзка на ж. к. " Аспарухово " с останалите квартали от община Варна. През 2016 година стартира поетапното възобновяване на моста и до момента са ремонтирани уреди 1, 2, 3, 4, 5 и 6. Вложени са около  7,5 млн. лева, а средствата са от бюджета на АПИ. На всички ремонтирани уреди е сменена хидроизолацията, инсталирани са нови дилатационни фуги, възобновени са тротоарните конзоли, положена е нова армировка. Нанесено е защитно покритие на армировката, както и на забележимите бетонни покрития за повишение на устойчивостта при външни въздействия. Подобрено е отводняването на оборудванията. Положен е нов асфалтобетон, инсталирани са нови ограничаващи системи, отговарящи на условията и стандартите за ограничаващи системи за пътища. Положена е нова хоризонтална маркировка и отвесна сигнализация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР