Аспарух Коев, изпълнителен директор и съосновател на Трансметрикс [Transmetrics] Българският

...
Аспарух Коев, изпълнителен директор и съосновател на Трансметрикс [Transmetrics] Българският
Коментари Харесай

"Трансметрикс" ще прави софтуер за транспортни компании с еврофинансиране

Аспарух Коев, изпълнителен шеф и съосновател на " Трансметрикс "

[Transmetrics] Българският стартъп " Трансметрикс ", който създава софтуерни логистични решения, е спечелил грант за 3.25 млн. лева от програмата EIC Accelerator към Европейския съюз. Компанията е получила финансирането за основаването на програмен продукт, основан на изкуствен интелект, който да покачва успеваемостта на транспортните компании и да понижава въглеродните излъчвания, които те генерират.

Общата стойност на плана е 4.65 млн. лева, като 30% от финансирането ще бъде обезпечено от " Трансметрикс ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пред " Капитал " маркетинговият шеф на " Трансметрикс " Тим Коротеев разяснява, че главният разход ще бъде за разработки и развиване на решението. " Предвиден е бюджет и за пазаруването на програмен продукт, хардуер и бази данни. Досега сме работили главно с огромни логистични компании. С помощта на този план ще разработим и програмен продукт, който дава отговор на потребностите и на дребни и междинни превозвачи в логистичния отрасъл. "

" Трансметрикс " е една от 75 компании, които ще получат финансиране по програмата на EIC. Общо 1800 компании са кандидатствали, като целият развой е лишил на българската компания няколко години. Причината е, че нейният план няколко пъти е прекосявал прага за оценка. Кандидатстването по EIC става на етапи, като " Трансметрикс " печели фаза 1 през 2018 година В нея се плануват 50 хиляди евро, които компанията е употребила за създаването на настоящия план, който се води към фаза 2, и е за доста по-голяма сума.

В търсене на успеваемост

В момента в компанията работят 27 души, като Коротеев разяснява, че се планува планът да трае към две години и в края на осъществяването му екипът към този момент да е 40 души. " Ще търсим експерти в областта на науката за данни, софтуерни инженери и разработчици ", добави той.

Сред клиентите на " Трансметрикс " са DPD, DB Schenker, Kuehne+Nagel, Gebruder Weiss и други. Те са най-вече огромни логистични компании, като в този момент задачата е да се доближи и до междинни и дребни предприятия. Според данните на Световния стопански конгрес камионите в Европейски Съюз се движат със приблизително 57% напълнен потенциал, което води до ненужни разноски за компаниите и повече нездравословни излъчвания – проблем, който Европа желае да реши.

Като се изключи настоящият грант от Европейския съюз, " Трансметрикс " до момента беше набрала 1.6 млн. евро финансиране – от фонда за рисков капитал LAUNCHub и други частни вложители, измежду които и бизнес ангели. Последното уголемение на капитала е от края на 2018 година

Приходите на " Трансметрикс " за 2018 година са 1.47 млн. лева при 629 хиляди лева загуба. Финансовите индикатори са във възходяща линия – за 2017 година приходите са 950 хиляди лева, а загубата – 875 хиляди лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР