Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/ изпрати жалба до Европейската

...
Асоциацията за защита на потребителите /АЗП/ изпрати жалба до Европейската
Коментари Харесай

Сделката между Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк...

Асоциацията за отбрана на потребителите /АЗП/ изпрати тъжба до Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка със сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк. Тя е адресирана до ръководителя на ЕЦБ Марио Драги. От АЗП се притесняват, че договорката може да докара до монопол в България, с което да бъдат наранени ползите на потребителите. Жалби са изпратени още до Комисия за защита на конкуренцията /КЗК/, Българска народна банка и Комисията на финансов контрол.

Ето наличието на писмото, подписано от ръководителя на АЗП Пейо Майорски.

Призоваваме ЕЦБ да ревизира договорката сред Сосиете Женерал и унгарската група OTП за българските им банки предвид на задачата, която следва да дойде и да направи оглед на българските банки по отношение на кандидатстването на страната ни за участие в Еврозоната и Банковия съюз. ЕЦБ би трябвало да ревизира дали е налице господстващо състояние при сливането. След него Банка ДСК може да господства и да изкриви пазара, тъй като ще се трансформира в колос, изключително при банкирането на дребно. Комбинираният пазар на двете банки при ипотечните заеми е близо 27%, а при потребителските - 38,78%. При общия размер на заемите за семейства делът на банката става 31%, а при жилищните ипотечни заеми - 26.7%.

Новата банка ще бъде водач по мярка на активите - съгласно данните на Българска народна банка към края на юни 2018 те доближат 19.1 милиарда лева, до момента в който тези на първата сега УниКредит Булбанк са 18.6 милиарда лева Така Банка ДСК ще заеме първо място по този индикатор. Освен това новата институция ще бъде водач по мярка на отпуснатите заеми (17.05 милиарда лева.) и привлечените депозити (16.7 милиарда лева.). Общите пазарни дялове на трите най-големи банки в България обаче към този момент трайно ще надвишават посочената граница от 40% на Комисия за защита на конкуренцията след реализиране на придобиването на Сосиете Женерал Експресбанк от Банка ДСК.

По този метод те ще ръководят над 48% от активите на цялата банкова система, ще са отпуснали 47.9% от заемите, ще са привлекли 48.2% от пасивите и 48.5% от депозитите. Особено мощна ще бъде концентрацията на пазара на жилищни ипотечни заеми - 57.5% от тях ще са отпуснати от трите най-големи банки, до момента в който при потребителските заеми този дял е 50.7%, а при депозитите от семейства - 50.3%. Това ще се отрази и върху каузи от облагата, който ще доближи 60.6% от общата за банковата система. За нас е притеснително, че те могат да се схващат и да диктуват пазара. Например дружно да подвигат лихвите по заемите, което ще ощетява жителите.

Притеснителен е и един различен факт. След сливането на Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк към 20% от активите на българската банкова система ще бъдат следени от групата OTП с централа в Унгария. Това е страна отвън Еврозоната, която не желае да влиза в нея и е със свободно плаващ валутен курс. Следователно българската банкова система ще бъде извънредно подвластна от решенията на Унгарската централна банка - не просто откъм непоклатимост на банката-майка, само че и по линия на дъщерно финансиране от банката-майка към българската банка.

При съществуване на инфлационни или дефлационни шокове и съответни внезапни дейности на унгарската централна банка смяната в цената на унгарската валута ще има пряк резултат върху стабилността на българската ДСК. Потенциалните отрицателни резултати могат да са разнопосочни - непредвидимо контрациклично стесняване на кредитирането, проциклично прегряване на кредитирането или шоково евакуиране на финансиране от дъщерната банка (с цел покриване на загуби на банката-майка), което би могло да я дестабилизира, разясняват икономисти.

Българското държавно управление към този момент изрази желание страната да влезе в Банковия съюз и Еврозоната. Ние поддържаме това негово начинание, тъй като потребителите ще бъдат предпазени от Европейската централна банка. В противоположен случай банковата ни система ще бъде подвластна от Унгария. Български икономисти също считат, че купувачът на Сосиете Женерал Експресбанк в България - унгарската OTП, е с рисков профил. След договорката Fitch разгласи, че слага рейтинга на Експресбанк А- под наблюдаване и чака при приключването той да бъде намален до равнища към BB поради по-слабата опция за поддръжка от новия притежател. Това би означавало намаляване с най-малко пет стъпки.

С оглед на показаните причини, ние, от Асоциацията за отбрана на потребителите, предизвестяваме ЕЦБ, Комисията за защита на конкуренцията в България, Българската национална банка и Комисията на финансов контрол да внимават с утвърждението на договорката сред Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк. Смятаме, че тя ще докара до господстващо състояние на пазара, а крайният резултат ще бъде за сметка на елементарните граждани-потребители, които може да попаднат в ръцете на колекторските компании.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР