Асоциацията на прокурорите в България публикува становище, а Камарата на

...
Асоциацията на прокурорите в България публикува становище, а Камарата на
Коментари Харесай

Прокурори и следователи защитиха избора на Гешев и поискаха указ в разумен срок

Асоциацията на прокурорите в България разгласява мнение, а Камарата на следователите изпрати отворено писмо до президента Румен Радев и Висшя правосъден съвет (ВСС) във връзка потворното избиране на Иван Гешев за основен прокурор предходната седмица.

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България изрича угриженост и изрично възразява против продължаващите опити за нагнетяване на напрежение в обществото и уронване престижа на прокуратурата, посредством подновяването на недостойната компроматна акция против Гешев, пишат от прокурорската организация.

" Белег на правовата страна са прецизното съблюдаване на Конституцията и законите, при ценене на пълномощията на всяка една власт, осъществяване на професионални диспути и демонстриране на приемливост към мнението на останалите. Това, на което още веднъж станахме очевидци през последните дни, а точно неприемлив махленски напън против членовете на Висшия правосъден съвет, потреблението на безкрайни процедурни хватки и обструкции, сочи на идейно изтощение и липса на рационални юридически причини ", считат прокурорите.

Според тях такова държание има една единствена цел - избягването на действителния спор по отношение на законовите и професионалните критерии, използвани в процедурата за избор на основен прокурор, които критерии са стимулирали 20 от членовете на Пленума на Висш съдебен съвет да поддържат Гешев.

" Настояваме да бъдат зачетени ясната позиция и безапелационното мнение на професионалната общественост на работещите в системата прокурори, следователи и чиновници. Същото се отнася и до вота на голямото болшинство от членовете на законния да избере основния прокурор орган- Висш съдебен съвет, които намерено, аргументирано и с името си и професионалната си известност, застанаха зад номинацията на Иван Гешев ", се споделя в позицията на Асоциацията на прокурорите в България.

Те декларират и че се опълчват на опитите на " някои изолирани кръгове изкуствено да конфронтират двете магистратски специалности - съдийската и прокурорската " като подсигуряват, че в никакъв случай не биха си разрешили да се намесват в номинациите, полемиките и пълномощията на президента, в случай че има процедури за избор на ръководители на Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Освен това приканват процедурата да бъде приключена при съблюдаване на Конституцията и законите, както и за демонстрация на държавническа мъдрост, за градивно и отговорно държание, както и да не се позволява политическо вмешателство в работата на прокуратурата.

Сладователи се оповестиха срещу политизирането на дебата

Камарата на следователите се обръща с отворено писмо до президента Румен Радев, до Висш съдебен съвет и Инспектората към Висш съдебен съвет, а в него се показва, че процедурата е била транспарантна и извършена напълно съгласно условията на закона.

По време на процедурата е имало и опция за въпроси както от членовете на Висш съдебен съвет, по този начин и от жители и организации, а от тази опция да се възползвали и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и членовете на съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Атанаска Дишева и Олга Керелска, показват следователите.

" Считаме, че езикът на лична и институционална борба нагнетяват напрежение в правосъдната система и са в явна щета на институциите в страната и на гражданското общество. Политизирането на процедурата за избор на основен прокурор дестабилизира институцията прокуратура, а опълчването на обособените елементи на правосъдната система е във щета на всички, само че най-много за жителите ", се споделя в отвореното писмо.

Според следователите фокусът се измества от професионалните качества на Иван Гешев към политически спор и опитите за практикуване на външен напън върху избора на основен прокурор, а това е в нарушаване на буквата и духа на закона и разпоредбите за избор на " тримата огромни " в правосъдната власт.

" В този смисъл остро възразяваме против продължаващия политически напън, в това число с заявления и отворени писма, целящи да провокират скандал и генериране на подправени вести ", показват от камарата на следователите.

Те приканват членовете на Висш съдебен съвет да отстояват независимостта правосъдната власт и на прокуратурата като част от нея и да не позволяват институционални и междуличностни спорове, както и процедурата по избора на нов основен прокурор да завърши в рационални периоди.

Първите думи на Гешев, Цацаров и министър Данаил Кирилов след гласуването - тук
Как бе определен наново Иван Гешев - тук
Как протече съвещанието във Висш съдебен съвет и митингите извън - четете тук.
Защо Румен Радев върна избора на Гешев за основен прокурор - четете тук
Първото чуване и гласоподаване за Иван Гешев - четете тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (194)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР