Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) категорично не приема
Коментари Харесай

Бизнесът обяви бойкот на Тристранката заради първите три дни болничен

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изрично не приема продължение на вмененото обвързване работодателите да заплащат първите три дни болнични - мярка, която трябваше от дълго време да бъде анулирана.

Това се отбелязва в позиция на АОБР във връзка със състоялото се през днешния ден съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС), в което нямаше представители на работодателските организации, заради липса на точка в дневния ред за предложение за решение на въпроса за първите три дни болнични

"С паника означаваме, че макар нашите старания да се направи промяна, държавното управление възнамерява да се резервира статуквото. Години наред неглижирането на казуса с подправените болнични докара до източването на голям запас и от осигурителните фондове, и от работодателите ", декларират от бизнеса.

В позицията се напомня, че задължението на работодателите да изплащат първите три дни болнични беше въведено като краткотрайна антикризисна мярка за една година през 2010 година, а работи към този момент девет години.

В нея се показва, че "чрез този вменен на работодателите спомагателен ангажимент в действителност биват облагани тройно - посредством осигуровките, които внасят за своите служащи, дължимите компенсации за първите три дни от краткотрайната неработоспособност и изплащането на спомагателни хонорари за заместващи служащи ".

В случаите на всеобщи злоупотреби в обособени предприятия през летния сезон и прибиране на реколтата се нарушават индустриалните графици, софтуерните условия и осъществяването на поръчките, и изплащат неустойки за неспазване на контрактуваните периоди за осъществяване, се показва още в позицията.

Според бизнеса, въвеждането на отплата с неработен ден при съвпадане на формалните национални празници с дните за междуседмична отмора оказа спомагателен напън за увеличение на злоупотребите с болничните листа.

Работодателите декларират, че ще вземат участие в съвещание на НСТС единствено в случай че и когато в дневния ред бъде включено предложение за решение на въпроса за първите три дни болнични.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР