Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) излезе с позиция

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) излезе с позиция
Коментари Харесай

Работодателите: Без компенсации на бизнеса за тока - ръст на цените и инфлацията

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) излезе с позиция по отношение на отхвърлянето на предложенията за компенсиране на бизнеса поради високите цени на електрическата енергия на вчерашното съвещание на Комисията по бюджет и финанси (КБФ) в Народното събрание.

Работодателите декларират, че от отхвърлянето на предложенията се е стигнало след неколкократни опити от страна на ръководителя на комисията да саботира гласуването с процедурни хватки. " Това се случи с агресивното подпомагане на вицепремиера и финансов министър Асен Василев , ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров (чийто избор сега се оспорва пред Конституционния съд), зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов и други явно заинтригувани за всичко друго, само че не и за стопанската система на България и приходите на българите ", допълват те.

В позицията се отбелязва, че обезщетенията са отхвърлени поради гласовете на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ, като предлагането на ГЕРБ (150 лева./МВтч базова цена и 80% отплата за цената над този праг) е подкрепено от ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ", а на Движение за права и свободи (200 лева./МВтч базова цена и 80% компенсация) - от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

" С този си акт представителите на Политическа партия, Българска социалистическа партия, Демократична България и Има Такъв Народ лишиха 633 хиляди небитови консуматори на ел. сила (микро, дребни, междинни и огромни предприятия, лечебни заведения и учебни заведения, детски градини и театри, музеи и обществени заведения, църкви и манастири) от обезщетения против нереално високите енергийни цени, считано от 1 юли т.г. ", акцентират от АОБР.
 Бюджетната комисия не одобри отплата на тока за бизнеса от юли
Бюджетната комисия не одобри отплата на тока за бизнеса от юли

По точката имаше оферти на ГЕРБ, " Продължаваме промяната ", " ИТН " и Движение за права и свободи

От асоциацията акцентират, че това на процедура значи, че от 1 юли 2022 година предприятията ще заплащат най-малко двойно по-високи сметки за ток, което съгласно тях неизбежно ще се отрази на крайните цени на създаваната продукция и ще генерира инфлация, която бъде усетена от всеки български жител.

" Въпреки дадената дума от премиера Кирил Петков и неговите министри за средносрочно решение, тези, които поеха този ангажимент, го провалиха при гласуването. Аргументите и показаните планове от страна на работодателските организации останаха без внимание ", показват работодателите. Те разясняват още, че политическото говорене и дребните политически сметки са взели връх над здравия разсъдък и национално виновното държание.

От Асоциацията на организациите на българските работодатели решението на парламентарната Комисия по бюджет и финанси като недалновидно и незаконно към българската стопанска система и към всеки български жител, като допълват, че то слага под подозрение резултата от към този момент гласуваните текстове за растеж на приходите, който съгласно тях ще бъде " изяден неведнъж " от увеличените цени на стоките и услугите.
 Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се усилват дефинитивно
Председателят на КЕВР: Цените на ток, парно, вода се усилват дефинитивно

Те няма да се трансформират идващите 12 месеца

" Маските паднаха! Видя се кои политически сили се отнасят враждебното към българската промишленост , към българския бизнес - от дребния фамилен до тежката промишленост.

Историята ще Ви запомни, уважаеми дами и господа народни представители, само че не с положително! Вашето държание е позор за българския парламентаризъм и закононарушение против българския народ ", укоряват от АОБР депутатите.

Работодателите акцентират още, че от 1 юли служащите и експертите ще би трябвало да създават двойно и тройно за ток, а българите ще обеднеят още повече.

Те изреждат и имената на депутатите, които не са подкрепили обезщетенията: Любомир Каримански, Има Такъв Народ (председател на КБФ) - въздържал се; Венко Сабрутев, Има Такъв Народ (зам.-председател на КБФ) - против; Румен Гечев, Българска социалистическа партия (зам.-председател на КБФ) - против; Андрей Гюров, Политическа партия - против; Благовест Кирилов, Българска социалистическа партия - против; Владимир Маринов, Българска социалистическа партия - против; Владислав Панев, Демократична България - против; Георги Ганев, Демократична България - против; Ивайло Шотев, Политическа партия - против; Искрен Митев, Политическа партия - против; Пламен Шалъфов, Политическа партия - против; Снежанка Траянска, Има Такъв Народ - въздържал се.
 Работодателите оферират промени в Закона за енергетиката
Работодателите оферират промени в Закона за енергетиката

Искат обезщетенията за цените на тока да бъда резервира до края на кризата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР