Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя мерките на Съвета

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя мерките на Съвета
Коментари Харесай

Бизнесът иска пълна проверка на киберсигурността в държавата

Асоциацията на индустриалния капитал в България поддържа ограниченията на Съвета за киберсигурност и продължава да упорства за цялостен одит на киберсигурността в държавната администрация.
В своя писмена позиция от АИКБ поздравяват вицепремиера и ръководител на Съвета по киберсигурността Марияна Николова за бързата реакция след теча на данни от Национална агенция за приходите.
Според тях възможни промени в Наказателния кодекс би трябвало да се вършат след изчерпателен разбор на обстоятелствата и оценка на въздействието.
От Асоциацията са на мнение, че сега доверието в държавността е " във висша степен минимизирано ". Те са безапелационни, че изтеклите бази данни на Национална агенция за приходите демонстрират фрапантен пробив в отбраната на правата на физическите лица при култивиране на персоналните им данни
Особено загрижени сме по отношение на изнесените обстоятелства, че кражбата на данните е осъществена 20 дни преди откриването й, а Национална агенция за приходите изобщо не са отчели и записали непозволеното добиване на данните от сървърите им, и едвам след публикуването на част от информацията е установена кражбата, показва се още в позицията.
Според АИКБ това приказва за ниско равнище на отбрана на данните, както и за непросветеност или немарливост на виновните лица, което слага под риск националната сигурност. Те са безапелационни, че опитите за " замитане " на случилото се разрушават страната.
Именно затова Асоциацията продължава да упорства за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни на системата специалисти и приканва изпълнителната власт задейства осъществяването на проект за деяние за понижаване на вредата от случилото се.
От АИКБ припомнят, че течът на данни от Национална агенция за приходите е рецидив, пристигнал след предходни доста тревожни сривове на държавната цифрова политика, като проблемите с комерсиалния указател или прекосяването към електронни винетки.
Подобни провали са извънредно притеснителни, неприемливи и позорящи за страна, която има претенциите да бъде районен водач в осведомителните технологии, безапелационни са те.
Според АИКБ сходни " цифрови произшествия " ще стават и в бъдеще, в случай че не се реализира незабавна смяна в метода, по който работи страната с електронните данни на жителите и бизнеса.
Асоциацията е на мнение, че държавните институции, както и външни специалисти и компании за сигурност би трябвало да одитират построената инфраструктура, а Държавната организация за електронно ръководство би трябвало да наложи минимални критерии за сигурност при планиране и осъществяване на електронни услуги от държавните институции.
От АИКБ приканват държавното управление и вицепремиера Николова да бъде осъществен неотложен одит на ИТ сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР