Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път
Коментари Харесай

Работодателите искат нови прокурорски проверки на пазара на ток

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за следващ път изиска преустановяване на договорите с по този начин наречените " американски централи ", което се дава обещание, само че и непрекъснато се отсрочва от най-малко 3 години. Асоциацията разгласи също, че се приготвят нови сигнали до прокуратурата поради операция на пазара на ток.
Вчера енергийният министър Теменужка Петкова взе участие в съвещание на Националния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) със своя екип, част от който бяха изпълнителният шеф на ЕСО Ангелин Цачев, заместник-изпълнителният шеф на БЕХ Северин Въртигов, шефът на дирекция " Енергийни тактики и политики за стабилно енергийно развиване " Николай Налбантов и други
Срещата се състоя по самодейност на работодателската организация, откакто от началото на 2019 година българският бизнес заплаща цена на електрическата енергия постоянно в пъти по-висока от междинната в Европа.
Ползвайки данните от последното ценово решение на КЕВР, сметките демонстрират, че тези въглищни централи изземват непазарно от потребителите на електрическа енергия в страната 20,70 лева./мвтч, което също изкривява родния пазар. Като директен отрицателен резултат бизнесът и жителите надплащат 701 млн. лева годишно посредством такса " отговорности към обществото " и от фонд Съд на Европейския съюз. От АИКБ оферират тези сдружения да се интегрират също на пазара, като за задачата се сътвори механизъм и се проведат търгове за потенциали.
" Не желаеме цените за нас да са по-ниски, в сравнение с в другите европейски страни. Настояваме, обаче, да не ги надвишават. Това е извънредно значимо за жизнеността, за конкурентоспособността и развиването, а и въобще за оцеляването на българската промишленост като гръбнак на стопанската система ", заключи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.
" Високите цени на тока спъват повишението на заплатите, оскъпяват цените на крайните артикули, забавят растежа на Брутният вътрешен продукт. Настоящата обстановка е неприемлива, само че и рискова. Тя се трансформира в проблем за страната ни, тъй като визира фамилиите на над 500 хиляди души, заети в преработващата индустрия, както и българска продукция, продавана на международните пазари. Затова този проблем изисква неотложно, отговорно и трайно решение ", изясни той.
Безотговорност и безстопанствено ръководство, в това число и затъналата в задължения Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 "
Членовете на Националния съвет бяха единомислещи и настоятелни в настояването си за поредност и резистентност при определянето на държавните политики за развиване на електроенергийния бранш, при съблюдаване на правилата за конкурентност, бистрота и равнопоставеност.
" Повод за острата ни реакция е следващото ескалиране на цените на сегмент " Ден напред " на Българска самостоятелна енергийна борса, което от дълго време не е индивидуален случай. Ако нещата в бранш енергетиката продължат по този метод, това ще е пагубно за българската промишленост и стопанската система на страната ", съобщи Васил Велев.
" Реформите не търпят отсрочване. НЕК би трябвало да се преструктурира допустимо най-бързо посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила за отбягване на операции. Държавата би трябвало да сътвори условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти ", добави още той.
Според АИКБ пазарът на електрическа енергия за бизнеса у нас е манипулиран и се основава неестествен търговски недостиг, макар двойно по-високия потенциал на настоящите мощности спрямо вътрешното ползване. За това " спомага " и неприемливата пазарна централизация, реализирана от свързвани с Христо Ковачки компании и неприемливото им пазарно държание.
На фона на незначителни разлики по отношение на последните години в параметрите произвеждане, ползване и експорт, се следи фрапантно и голословно покачване на цените, в което няма никаква пазарна логичност. Работодателите показаха, че през последните 3 месеца неведнъж е имало случаи, в които сдруженията от Български енергиен холдинг и в частност НЕК и Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 са предложили незадоволителни количества, поради което цените на тока за бизнеса у нас са били най-високите в Европа. Това е била и повода да бъдат сезирани КЕВР и Прокуратурата от работодателски организации. Подготвят се и нови сигнали.
АИКБ смята, че сходни операции могат да бъдат прекъснати с дейно ръководство на държавните централи и упорства сдруженията от БЕХ да оферират на сегмент " Ден напред " съответни количества при ценова конструкция, аналогична на одобрената по уговорката с Европейската комисия, както и с обезпечаването на потенциали за съответен импорт на електрическа енергия.
Министърът на енергетиката съобщи, че държавното управление е на страната на бизнеса и не би желало проблеми за българската промишленост. Тя моли за почтен и открит разговор, който да създаде работещи решения и напомни към този момент подхванатите дейности от нейното ведомство.
За невиждано високите цени на тока са били сезирани Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР. Работи се и по основаването на обособена платформа особено за индустриалните потребители.
" И аз като господин Велев считам, че не трябва изискванията на даден търг да предпоставят единствено един покупател. Напротив, търговете би трябвало да са оптимално обществени, транспарантни и да дават опция на повече участници ", сподели Теменужка Петкова.
Министърът на енергетиката даде обещание да направи нужното, тъй че решенията да бъдат положителни и за промишлеността, и за енергетиката, като акцентира, че и държавните производители на електрическа енергия са част от общността на българските производители въобще и затова изцяло споделят вижданията и упованията на индустриалните консуматори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР