Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си
Коментари Харесай

АИКБ подкрепя комплекса от мерки на Съвета за киберсигурност

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в качеството си на национално представителна работодателска организация показва своята поддръжка за бързата реакция на вицепремиера и ръководител на Съвета по киберсигурността – госпожа Марияна Николова по отношение на пагубното приключване на бази данни от Националната организация по приходите (НАП). Това оповестиха от Асоциацията. 
 

Ние приветстваме на първо място бързината и оперативността, с които госпожа Николова сложи на обсъждане нуждата от съответна реакция и на трите управляващи в страната. Подкрепяме и вярната оценка на Вицепремиера на станалото, която в доста връзки съответствува с нашата лична позиция по въпроса. Разбира се, непроменена наша позиция остава, че възможни промени в Наказателния кодекс следва да се вършат след задълбочен  разбор на обстоятелствата и оценка на въздействието.
 

Разбира се, положителните планове на вицепремиера Николова, които ние приветстваме и поддържаме са единствено една стъпка към започване на възобновяване на доверието в държавността. В момента, без да вършим каквито и да са трагични заявки, доверието в държавността е във висша степен минимизирано. Вече имахме опцията да заявим, че всевъзможен опит за „ замитане “ на случилото се разрушава българската страна. Затова АИКБ поддържа навременната реакция на госпожа Николова и продължава да упорства за цялостно следствие на случая от самостоятелни външни на системата специалисти.
 

Като регистрира адекватността на направената първа стъпка, АИКБ продължава да приканва изпълнителната власт неотложно да изготви и да даде ход на осъществяването на проект за деяние за понижаване на вредата от случилото се и ръководство на произлизащите опасности.
 

Ние не можем да не продължим да подсещаме, че „ цифровата злополука “ с Национална агенция за приходите е рецидив, че тя пристигна след предходни доста тревожни сривове на държавната цифрова политика, а точно проблемите с комерсиалния указател, прекосяването към електронни винетки и други И преди сме заявявали и в този момент ще повторим, че сходни провали са извънредно притеснителни, неприемливи и позорящи за страна, която има претенциите да бъде районен водач в осведомителните технологии. Ние напълно поддържаме упоритостите на изпълнителната власт в тази област, само че считаме, че те ще бъдат изцяло компрометирани в случай че няма поучения и позитивни последствия от злополучията с комерсиалния указател, електронните винетки и Национална агенция за приходите.
 

АИКБ остава на позицията си, че сходни „ цифрови произшествия “ ще продължат да стават и в бъдеще, в случай че не се реализира незабавна смяна в метода, по който работи страната с електронните данни на българските жители и българския бизнес.
 

Ние продължаваме да настояваме, че основаването, поддръжката и ръководството на електронните услуги е непрестанен развой, като при проектирането на системите сигурността е водеща. Държавните институции, както и външни специалисти и компании за сигурност би трябвало да одитират и да пробват пробиви на построената инфраструктура, а Държавната организация за електронно ръководство би трябвало да наложи минимални критерии за сигурност при планиране и осъществяване на е-услуги от държавните институции.
 

Ние сме окуражени от решителността на вицепремиера Николова и готовността й да се бори с цифровата престъпност. По тази причина, ние се обръщаме както към държавното управление като цяло, по този начин и към нея в персонален проект, в качеството й на ръководител на Съвета по киберсигурност с повторното гледище за неотложен одит на IT сигурността във всички държавни институции при въвеждането на електронно ръководство, каквото трябваше от дълго време да е реалност. Вярваме, че сходно деяние изисква с изключение на всичко друго и неотстъпчивост на характера, каквато госпожа Николова очевидно има.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР