Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага страната да

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага страната да
Коментари Харесай

Асоциация иска въглищните централи у нас да бъдат закрити до края на 2035 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предлага страната да разгласи дата за дефинитивно закриване на всички въглищни централи на своя територия и това да бъде 31 декември 2035 година Организацията е мощно обезпокоена от забавянето на внасянето в Европейската комисия на Националния проект за възобновяване и резистентност. Неофициално се твърди, че един от проблемите в него е точно. Служебното държавно управление обаче не желае да поема отговорност за сходно стратегическо решение.

" Предвид опасността от пропускането на всевъзможни благоприятни условия за обезпечаване на съответно солидарно европейско финансиране при реализиране на нужните секторни промени, настояваме държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за редуциране на въглеродоинтензивното електропроизводство при ясно сложени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни периоди 2025 година, 2030 година и 2035 година, както и с последна дата за прекратяване на въглищното електропроизводство – да вземем за пример 31 декември 2035 година ", написа в позицията на АИКБ

Според асоциацията тази цел е изцяло постижима и даже не е амбициозна. " За същия интервал би трябвало да се разработят проектите за навреме създаване на заместващи мощности, за осъществяване на нужните социално-икономически ограничения в засегнатите райони, за поддръжка и реализация на нови технологии за произвеждане и предпазване на сила ", твърди АИКБ. Според организацията преходът би трябвало да стане " без подправени популистки обещания, които само водят до трайно утежняване на икономическите вероятности и до ощетяване на засегнатите групи ".

По въпроса за внасянето на националния проект и окончателното му наличие АИКБ желае незабавно привикване на Националния стопански съвет. Освен от забавянето на документа асоциацията е обезпокоена и от пренасочването на прекалено много средства от директни помощи към така наречен финансови принадлежности. АИКБ се съмнява, че смяната, направена от служебното държавно управление, може да цели " обогатяване на нови кръгове ".



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР