Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с остра позиция

...
Асоциацията на европейските журналисти в България излезе с остра позиция
Коментари Харесай

И от АЕЖ излязоха с остра позиция срещу думите на Бойко Рашков


Асоциацията на европейските публицисти в България излезе с остра позиция против изявлението на вътрешния министър Бойко Рашков за водещите на утринния блок на БиТиВи. От организацията дефинират изявлението му като „ неприемливо “.

" В никакъв случай не е работа на министри или други политици да показват мнение кой публицист би трябвало да води едно или друго предаване. Това припомня на случаи като този с някогашния народен представител от ГЕРБ Антон Тодоров и някогашния вицепремиер Валери Симеонов, които вършиха сходни неприемливи мнения в Нова телевизия ", пишат от АЕЖ.

Снощи, в предаването " Алтернативата " по ТВ1, Рашков опита да се извини. " Съжалявам, просто скърбя ", сподели служебният вътрешен министър. Но изясни, че водещите не са се държали професионално, а той пък бил „ прекомерно лековерен “.

" Защото ми се стори, че това не е публицистика, това е нещо друго. От може би 30 години контактувам с ваши сътрудници публицисти, с които съм в доста положителни връзки и постоянно съм се отнасял с почитание към тази специалност. Но сходно отношение, на каквото се натъкнах, в никакъв случай до момента не съм забелязвал, това беше повече от обидно ", съобщи той на въпрос за какво е произнесъл тези думи.

От АЕЖ са на друго мнение: „ Министър не може да си разрешава такива мнения за която и да е медия макар чувството, че в липсва баланс и се ползва двоен стандарт в някои от националните медии “.

От организацията приканват Рашков да се заеме с следствие на случаите на принуждение против публицисти. От асоциацията показват някои образци: заканите против Николай Стайков от " Антикорупционен фонд " след следствието " Осемте джуджета ", нападението против колата на журналистката от Дупница Диана Панайотова, карцерът и побоят против журналиста Димитър Кенаров по време на миналогодишните митинги, поръчителите на побоя против Слави Ангелов, похищенията против две коли на Генка Шикерова, както и систематичното приучване от Министерство на вътрешните работи на журналиста от " Биволъ " Димитър Стоянов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР