Асоциацията на европейските журналисти – България настоява изслушването на генералния

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява изслушването на генералния
Коментари Харесай

Не подхожда на правова държава премиерът да решава медийни казуси с лични обаждания

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства чуването на генералния шеф на Българското национално радио Светослав Костов от Съвета за електронни медии (СЕМ) да бъде транспарантно, обществено и излъчено онлайн. Медийният регулатор ще изслуша Костов в понеделник в 14.00 часа във връзка със протичащото се в радиото.

В края на предходната седмица се стигна до невиждано спиране на излъчването на стратегия “Хоризонт”. Реакция имаше от прокуратурата, която стартира взаимна инспекция с ДАНС, защото става дума за въпрос, засягащ националната сигурност.

Светослав Костов следва да изясни и проблема с журналистката Силвия Великова - за опита да бъде свалена от ефир и отнемането на сектор “Правосъдие”.

Костов бе определен от Съвет за електронни медии за началник на БНР преди месец.

"В последните дни редица представители на други институции бяха надалеч по-активни от Съвет за електронни медии във връзка с рецесията в радиото. Оказа се даже, че министър председателят Бойко Борисов не подозира, че точно този орган избира генералния шеф на БНР, а счита че това прави Народното събрание. Със сигурност с сходно усещане са останали и други хора и това в огромна степен се дължи на пасивността на Съвет за електронни медии в сегашния състав. Затова сме уверени, че Съвет за електронни медии би трябвало да поставя повече старания за гласност и живото лъчение на чуването на Светослав Костов би било такова. Не на последно място, бихме обърнали внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че решаването на сходни медийни проблеми чрез персонални позвънявания от негова страна, не подхожда на страна, в която институциите работят. Вместо той да се занимава с това, би трябвало Съвет за електронни медии да си свърши работата, а с цел да е ефикасен съветът, е доста значимо какви хора изпращат в него Народното събрание и президентската институция ", се показва в позицията на Асоциацията на европейските публицисти – България

АЕЖ напомня също по този начин, че напълно неотдавна породи скандал по отношение на несъответствуващата и незадоволителна подготовка на излъчена от Народното събрание нова членка на Съвет за електронни медии. Според закона членовете на съвета би трябвало да се употребяват с висок професионален и публичен престиж, а не да бъдат просто правилни на ръководещата партия. Ако Бойко Борисов в действителност се интересува от тематиката, е добре да потърси отговор на въпроса дали парламентарната група на неговата партия е работила в полза на обществото при гласуванията по отношение на състава на Съвет за електронни медии. Друг въпрос, който би трябвало да е измежду тематиките за размисъл за Борисов, е дали ръководител на парламентарната комисия по просвета и медии, излъчен от неговата партия, би трябвало да е човек като Вежди Рашидов, който в неделя в народен ефир отхвърли свободата на словото като полезност.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР