Асоциацията на европейските журналисти-България отбелязва с недоумение решението на вестник

...
Асоциацията на европейските журналисти-България отбелязва с недоумение решението на вестник
Коментари Харесай

Медиите трябва да разбиват псевдонаучните митове

" Асоциацията на европейските журналисти-България " отбелязва с неразбиране решението на вестник " Труд " да сложи като челно заглавие на броя си от 16 юли псевдонаучно изказване, което насажда ненавист. Всеки, минал край будка за периодически щемпел и погледнал първа страница на вестника в понеделник (16 юли), е видял с големи букви да написа: “Чумата донесли бежанци от Турция”.
От текста излиза наяве, че това е съмнение на някои от локалните животновъди, които в действителност не могат да си обяснят по какъв начин болестта по животните ги е достигнала (бел. ред. - евентуално всичко потегля от отчета на на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), в който се разказва по какъв начин притежателя на едно от стопанствата, където се твърди, че има болест, е намерил няколко дни преди случая бутилки от минерална вода до обора с животни и допуска, че те са хвърлени от преминаващи мигранти),
Ролята на медиите е да ревизират обстоятелствата и да служат на публичния интерес, като разрушават противоречащи на науката легенди. Ако това беше направено, трябваше да се уточни по какъв начин съгласно специалистите се популяризира PPR вирусът и какви са хипотезите за възникването на огнището.
В публикацията са представени редица представители на организации и институции, само че не е потърсено мнението им тъкмо по този въпрос. Вместо това непроверено изказване на хора без подготовка е изведено в заглавие, което го официализира като факт.
Подобно деяние с изключение на неправилни показа по какъв начин се популяризира болестта и какви са съответните ограничения за ограничението ѝ, насажда и ксенофобия. В обстановка, когато огромна група от жители е решила да вземе нещата в свои ръце и да попречи на държавните институции да изпълнят плануваните ограничения, е безусловно неприемливо тази сила да се канализира и да се насочва против изцяло почтени хора.
За страдание, в последните дни, видяхме по какъв начин обичайните медии мъчно съумяват да се оправят с трендове, зародили се в обществените мрежи, каквато е чисто санитарно-ветеринарен въпрос да се трансформира в междуетнически. Това внесе извънредно мощен несъизмерим заряд и вместо обществото да дискутира по какъв начин най-ефективно да се отбрани отглеждането на животни и поминъка на стопаните освен в този район, само че и в цялата страна, се появиха искрено нацистки тайни теории за това по какъв начин се цели " обезбългаряване " на района и заселването му с мигранти, по какъв начин външни сили (Европейският съюз/Запада) заплащат за това, по какъв начин самолети с бежанци кацат скрито на военно летище край Ямбол. Разпространиха се и фотоси на част от чиновниците, работещи на място за ограничението на болестта, с коментара, че тези хора са от ромски генезис и заключението, че щом е по този начин, явно става дума за офанзива против “българщината”.
Заради извънредно бързото и елементарно разпространяване на сходни наивни теории, които обаче имат своята публика, отговорност на медиите е да дават тествана и уравновесена информация и постоянно да търсят способени отзиви. Наличието на няколко авторитетни ветеринарни факултета в България и традициите, които има страната в тази област, допускат елементарен достъп до специалисти на високо равнище. Абсолютно безконтролно е при сходен капацитет, медия да застава зад анонимни изказвания на хора без нужните знания.
Автор: Асоциация на европейските публицисти (АЕЖ)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР