Асоциацията на европейските журналисти - България изразява надеждата си лицето,

...
Асоциацията на европейските журналисти - България изразява надеждата си лицето,
Коментари Харесай

АЕЖ: Медиите не трябва да сеят омраза и да тиражират...

Асоциацията на европейските публицисти - България показва вярата си лицето, направило ужасното закононарушение против телевизионната водеща Виктория Маринова от Русе, да получи заслужено отмъщение, откакто виновността му бъде потвърдена в открит и обективен правосъден развой.

Асоциацията скърби за загубата на младата жена и още един път показва съболезнованията си към околните на Виктория.

Още в деня, в който стана известно, че Виктория Маринова е убита, АЕЖ-България прикани да не се изключват всички хипотези, в това число тази, обвързвана с нейната специалност, само че категорично акцентира, да не се вършат прибързани спекулации дали казусът има отношение към въпроса за свободата на изложение, преди да станат известни обстоятелствата.

Въпреки това, защото става дума за публицист, убийството, разбираемо, се трансформира в международна вест и провокира реакции на интернационалните организации и интереса на международните медии.

Днес, когато има арестуван и виновните управляващи показаха хипотетичните условия, свързани с претекстовете за убийството, е редно медиите и публицистите, които си разрешиха да спекулират с убийството и да насочват публичното внимание единствено към една версия, с цел да натрупат персонална известност, да си създадат съответните заключения.

Етичното отразяване на сходни нещастия е извънредно предизвикателство за медиите поради обяснимия яд и другите страсти, пораждащи се у всеки от нас при сходна вест. В същото време е извънредно значимо да се съблюдават етичните и професионалните стандарти – те са основани точно за такива случаи.

Медиите са задължени да дават точна информация, в това число и като съблюдават презумпцията за непорочност на всяко лице преди излизането на дефинитивно правосъдно решение. Друго обвързване на медиите е да не насаждат ненавист и дискриминация към цели групи от обществото поради дейностите на избрани човеци – виновността постоянно е самостоятелна и в никакъв случай групова.

Като публицисти, сме длъжни да не ускоряваме скръбта на околните и да пазим достолепието на жертвите на закононарушения. Имаме особена отговорност и към децата. За страдание, в последните дни АЕЖ-България установи неетични медийни материали, отдадени на детето на убитата журналистка, и ще сезира Държавната организация за протекция на детето, като изиска наказания за изданията. Асоциацията ще се отнася нетърпимо и към всеки опит за втълпяване на етническа или учредена на различен симптом ненавист, като е подготвена да подаде сигнали към Прокуратурата, която е длъжна да приложи съответните текстове от Наказателния кодекс.

Случаят с Виктория Маринова е индикативен за обстоятелството, че за нас като общество е извънредно рискова неналичието на доверие в институциите, които да подсигуряват спазването на върховенството на закона и реда.

Сензационното медийно говорене с предпоставени тези по никакъв метод не способства за построяването на сходна сигурна среда.

За да подкрепят основаването на такава среда, медиите не би трябвало да разрушават в допълнение така и така ниското доверие в самите себе си, с пресиления или непроверени изказвания, би трябвало да разграничават обстоятелствата от мненията и да не стават част от подвеждащо лесния негативизъм към България, като страна, в която така и така се сблъскваме с доста невисок показател на доверие. За тази цел е належащо медиите да третират задълбочено въпросите, като се основават на обстоятелства, а не да се плъзгат по повърхността в търсенето на сензационност. В случая с бруталното принуждение и убийството на Виктория Маринова уместно би било да се проучват задълбочено проблемите, свързани с насилието над дами в България и със общественото изключване на общности и човеци, а не да се появят нормалните лозунги и апели към ответно принуждение и ненавист, които след няколко дни да бъдат изместени от осведомителните потоци от други кавги.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР