Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщи, че журналистът от Българската

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) съобщи, че журналистът от Българската
Коментари Харесай

Журналист на БНТ е бил изгонен от предизборно събитие докато изпълнява задълженията си

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) заяви, че журналистът от Българската национална телевизия (БНТ) Цвета Стратиева, по-известна в обществените мрежи като Флора, е била изгонена от събитие, с което публично бе закрита предизборната акция на партия " Възраждане ". Самото събитие е било обществено и със свободен достъп.

В прессъобщението си до медиите организацията споделя, че персонално водачът на партията Костадин Костадинов е призовал журналистката да напусне, като се е обърнал с обидни квалификации към нея. След като тя е отказала и е показала, че е там в качеството си на публицист в Българска национална телевизия, претрупан със задачата да отрази закриването на акцията, последователи на партията са я обкръжили и са я принудили да си тръгне, в това число и със закани.
Флора е известна с това, че още от изборите през 2021 година отразява предизборните акции на политическоите сили, прави видеа с наречени " Един ден с всяка партия " и ги разгласява в канала си в " Ютюб ". От есента на 2022 година тя публично е част от екипа на Българска национална телевизия. Тази година материалите ѝ ще бъдат излъчени след края на изборния ден и не влизат в самата акция.

 " Възраждане " още веднъж нападна публицист поради работата му

От АЕЖ прибавят, че случаят се е случил в петък вечерта и не е оповестен евентуално поради началото на Деня за размисъл. За случая организацията е получила удостоверение от Стратиева, а Костадинов е отказал коментар. Такъв не е бил получен и от пресцентътра на партията.

" Дневник " също потърси Стратиева, само че публицистиката съобщи, че с цел да бъдат спазени наредбите на Изборния кодекс, ще може да разяснява едвам след приключването на изборния ден. В понеделник се чака публична позиция и от Българска национална телевизия.

От АЕЖ показват, че " опитите за унижение и заканите към публицисти са безусловно неприемливи " и приканват управлението на малкия екран да вземе отношение по случая и да отбрани журналистката Цвета Стратиева.

 Костадинов назова медии Костадинов назова медии " задгранични сътрудници " и избяга от въпросите на " Дневник "

" Не считаме, че оповестението и осъждането на неприемливо отношение по отношение на публицисти в деня за размисъл и в изборния ден нарушава наредбите на Изборния кодекс. Припомняме, че това държание от страна на представители на " Възраждане " не е казус и още веднъж призоваваме публицистите за взаимност. Предишните случаи бяха с и, а в този момент на Българска национална телевизия и това демонстрира, че обект на сходна офанзива би могъл да бъде всеки. А пострадала е свободата на словото и правото на обществото да бъде осведомено. ", показват от отганизацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР