Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, осъди атаката на

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, осъди атаката на
Коментари Харесай

АЕЖ – България осъди остро атаката на Валери Симеонов срещу журналисти

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) – България, осъди офанзивата на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов против публицисти от Би Ти Ви. В студиото на Българска национална телевизия, Симеонов упрекна в корупция двама публицисти от Би Ти Ви и ги заплаши с приучване от прокуратурата.

Журналистическата организация излезе с позиция, откакто Симеонов съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия, че шефът на новините на Би Ти Ви Венелин Петков и водещият Антон Хекимян са корумпирани, тъй като не дали естрада изказвания на съдружника на Васил Божков в „ Ефбет “ Цветомир Найденов за негови незаконни схеми.

Миналата седмица предприемачът Цветомир Найденов упрекна Би Ти Ви, че не е обявила данните от директория, която той е дал на медията през декември.

Сигнал с изказвания, че Би Ти Ви и „ Дневник “ не са разгласили предоставена от него информация, бе получен и в АЕЖ от Найденов, показват от журналистическата асоциация.

След разглеждане на случая АЕЖ застана зад позициите, оповестени от „ Икономедия “ АД и „ БТВ медиа груп„. В в детайли ревю „ Дневник “ изясни, че ролята на публицистиката е да ревизира обстоятелствата, а не да се трансформира в „ пощенска кутия “ за едностранчиви изказвания в бизнес или други разногласия, както и че след инспекция се оказало, че част от изказванията на Найденов не дават отговор на истината.

Според АЕЖ – България, по никакъв метод не може да се одобри, че става дума за прикриване на информация, при изискване че разкритията за хипотетичната незаконна активност на Васил Божков и дейностите на прокуратурата бяха необятно отразени от тези и други медии. Журналистите не могат да бъдат упреквани в укривателство. Функция на публицистиката е да събира, ревизира и оповестява тествана информация, която е от висок публичен интерес. Журналистите не могат да се употребяват за решение на корпоративни разногласия.

Далеч от потвърдени са и днешните обвинявания на Валери Симеонов, комуто е комфортно да нападна публицисти, прикрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет, показват от Асоциацията и напомнят, че това е следващата сходна демонстрация на този политик, само че евентуално е и част от целенасочена офанзива против две към момента сериозни медийни групи. Тази офанзива е част от огромната война за преодоляване на медийния бранш. Известно е, че „ Икономедия “ не за първи път става обект на репресивни дейности от страна на държавни институции, а офанзивата против Би Ти Ви би трябвало да се преглежда в подтекста на случилото се с другите две малките екрани с национално покритие, както и на несигурността към смяната в собствеността ѝ, смята АЕЖ – България.

Асоциацията изрично застава в отбрана на публицистите и правото им на публицистична самостоятелност. АЕЖ ще осведоми за протичащото се и интернационалните си сътрудници, се показва още в изказването.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР