Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов

...
Асоциацията на европейските журналисти – България настоява министър Владислав Горанов
Коментари Харесай

АЕЖ: Искат оставките на Горанов и на общинската съветничка от Варна Марица Гърдева

Асоциацията на европейските публицисти – България упорства министър Владислав Горанов да се извини на журналистката от БСТВ Нора Стоичкова или да си подаде оставката, написа АЕЖ - България до медиите. 

В петък Горанов се ядоса от въпрос, заложен от публицистите, по връзки на препоръчаните нови правила за болничните и съобщи първо, че той, а не публицистите дефинират по кои въпроси ще се приказва, а по-късно заплаши журналистката, че “ще им спрат парите ”.

Най-малкото, което Горанов дължи за тези две реплики, е опрощение. Арогантното отношение на министъра е показателно за медийния комфорт, на който разчитат ръководещите и който ги е разглезил дотам, че да излизат от равновесие след всеки въпрос, който не влиза в проектите им.

Заплахите към публицисти: държавна политика?

Заплахата от Горанов към журналистката от БСТВ Нора Стоичкова за прекъсване на парите е пряк опит за цензура и е безусловно неприемлива. Тя идва и след сходно държание от страна на премиера Бойко Борисов, който тази седмица, по време на връчването на стопански награди разгласи, че следи карикатурист, който го рисува, визирайки явно Христо Комарницки. 

След втория тур на локалните избори Борисов отхвърли да дава отговор на журналистически въпроси, подразнен от въпрос на журналистката от Дневник Петя Владимирова. След първия тур пък Борисов реши да бойкотира Би Ти Ви. Учудващо, обществена реакция от малкия екран не последва.

Недопустим напън над публицисти във Варна

Още един неотдавнашен случай, говорещ за бруталния напън, на който са подложени медиите в цялата страна, е този с варненската журналистка Елена Кирова. Тя е принудена да напусне медията, за която работи – телевизия Черно море, откакто е подложена на оскърбление поради въпроси, които е задала на кмета на Варна Иван Портних в изявление, поръчано от телевизия Bulgaria on Air. Собственик на тази телевизия е групата към Химимпорт и ЦКБ,  свързан с Холдинг Варна, който от своя страна има телевизия “Черно море ”. 

Интервюто Елена Кирова в никакъв случай не е излъчено, а версиите на виновните лица във варненската и софийската малките екрани, както и на управителни лица в ГЕРБ – Варна съществено се разминават. 

Според самата Кирова “прегрешението ” й е, че е питала Портних по отношение на изявления в израелски медии, съгласно които негово служебно посещаване в Хайфа е било прекъснато след скандал, обвързван с приложимост на алкохол и непочтено държание. Вторият й неуместен въпрос е бил за реконструкцията на прословутия бул. “Васил Левски ” в морската столица. 

Случилото се с Кирова е потресаващо и е показателно за изискванията, в които работят районните публицисти. Една “грешна ” стъпка, засягаща ползите на притежателите им, подвластни от властта е изцяло задоволителна, с цел да изгубят работата си. Нещо повече, за тях е мъчно въобще да останат в специалността, защото евентуалните работни места на този пазар са прекомерно лимитирани. 

Призоваваме телевизия Bulgaria on Air да разгласява в неговата целокупност изявлението на Елена Кирова с Иван Портних. Изборите минаха, само че обществото несъмнено има интерес да научи за какво тя е изгубила работата си.

Не можем да подминем и обидния коментар във Facebook по адрес на публицистите, оповестен от Марица Гърдева, общински консултант от ГЕРБ във Варна. Не е задоволително, че Гърдева е изтрила коментара си, който гласи: „ Журналистиката е специалност съвсем толкоз антична, като…. С няколко думи това е втората най-древна специалност “. Гърдева е най-вероятният предстоящ ръководител на Постоянната комисия “Култура и духовно развиване ” във варненския Общински съвет. Но без обществено опрощение за обявата си, е неприемливо тя бъде избирана на какъвто и да е управителен пост. Още по-малко на подобен, в чийто сектор ще попадат и медиите.. 

Политика и бизнес – дружно против публицистите

Всички тези сюжети от последните дни приказват за политико-олигархичния модел, който съществено заплашва свободата на словото в България. Едри предприемачи, които са притежатели на медии, репресират чиновниците си, когато последните си разрешат даже на пръв взор почтени отклонения от политиката да не се задават сериозни въпроси на “наши хора ”, а медийната машина да се употребява единствено за кавга с съперници. 

Илюстрация на тази симбиоза сред политика и бизнес е тъкмо присъединяване на Владислав Горанов на упоменатата към този момент гала за присъждането на премиите “Мистър и мисис Икономика ”, на които хазаин бе ръководителят на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България Кирил Домусчиев. В речта си Горанов, за който е известно, че живее без наем в първокласен апартамент, намиращ се в комплекс, обвързван Домусчиев, приказва за нуждата от баланс сред неприятните и положителните вести и похвали домакина за новата му облага – Нова телевизия.

Ден по-късно ръководещите оповестиха мярката, за която от дълго време упорства КРИБ на Домусчиев – неизплащането на първия ден от болничните. Това бе и тематиката на въпроса, който ядоса Горанов в коридорите на Народното събрание.Този въпрос е от значително значение за милиони работещи българи и е обикновено публицистите да желаят от ръководещите пояснения. 

В резюме, настояваме за:

Извинение или оставка на министър Горанов;
Излъчване на изявлението с кмета на Варна Иван Портних по телевизия Bulgaria on Air;
Извинение или оставка на варненската общинска съветничка Марица Гърдева поради обидния й коментар към публицистите, оповестен във фейсбук;
Ангажимент от страна на премиера Бойко Борисов, че натискът върху свободата на словото ще бъде прекратен и че няма да толерира надменно отношение към публицисти от  страна на членове на кабинета му или партийни функционери на ГЕРБ.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР