Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции(АБТТА) предлага да се

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции(АБТТА) предлага да се
Коментари Харесай

Туристическият бранш иска гаранционен фонд по датски модел

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции(АБТТА) предлага да се сътвори Гаранционен фонд в туризма по датски модел. Основната цел на структурата, която се предлага да е напълно частна институция, е да обезпечава 100% отбрана на потребителите при положение на несъстоятелност на туристическия оператор. Подобен фонд от над 15 години сполучливо работи в Дания.

" За разлика от застраховкатата " Отговорност на туроператора ", чието покритие е в границите на застрахователния предел, Гаранционният фонд обезпечава 100% покритие на вредите на потребителя на пакетна туристическа услуга ", разяснява пред Mediapool Димитър Попов, от управата на асоциацията. Неговата компания " Penguin Travel " е и водещ туроператор, работещ на датския пазар.

Важен подробност е, че фондът ще покрива разноските и за връщане на туристи при положение на несъстоятелност на туроператор, който към този момент няма опция да прибере туристите си. " Ще се обезпечава под наем или различен превоз за репатриране туристите от дестинацията в границите на 24 часа, до момента в който застрахователят няма сходно обвързване ", сподели още Попов. Той посочи, че Дания е единствената страна в Европейски Съюз, където потребителите даже на авиоуслуги също са предпазени при неплатежоспособност на самолетната компания. Това важи за самолетни компании, които са с адресна регистрация в Дания.

Фондът ще се цялостни на взаимен принцип

Българските туроператори оферират, сходно на Дания, попълването на фондовата сметка да се случва взаимен принцип на база постигнатите резултати. Конкретно в Дания е начисляват по 5 датски крони (1.3 лева) на всеки продаден пакет, а при самолетните компании - 2 датски крони или 0.5 лв. за билет. Туроператорите ще вършат отчисленията си под формата на банкови гаранции, които при нужда да освобождават в интерес на фонда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР