Асоциация на страните от Югоизточна Азия този месец ще е ...

Асоциация на страните от Югоизточна Азия този месец ще е

ASEAN изключи лидера на хунтата в Мианмар от следващата среща на върха

Асоциация на страните от Югоизточна Азия този месец ще е предложения пълномощник на Мианмар на тазмесечната си среща на върха, който не е политически пълномощник, оповестиха от Бруней в събота. Това съставлява невиждан ход, в който се обръща тил на водача на военната хунта в страната, оповестява Ройтерс.

Решението на външните министри на групата, взето на изключителна среща в петък, означава смяна за блока, който нормално избира политика на ангажираност със страните и невмешателство във вътрешните работи.

Срещата бе свикана поради провала на хунтата, която пое властта през февруари, да се придържа към пътната карта за мир, контрактувана с ASEAN през април, чиято цел бе да се оправи с последствията от преврата, воден от Мин Аун Хлаинг.Още по тематиката

Международният напън върху организацията се усили изобилно за предприемане на ограничения по отношение на неналичието на деяние от новото управление в Мианмар за преустановяване на насилието в страната, улеснение на достъпа на филантропична помощ и начало на разговор с опозицията.

Над 1000 цивилни са били убити от силите за сигурност на Мианмар, а хиляди други са задържани, оповестява Организация на обединените нации. В страната не престават стачките и митингите, които са посрещани с изблици на принуждение от новата власт.

В позиция от страната председателка на ASEAN Бруней се споделя, че неполитическа фигура от Мианмар ще бъде поканена на срещата на върха на 26-28 октомври, защото не е бил реализиран консенсус за наличие на политически пълномощник.

„ Тъй като няма задоволителен напредък…, както и поради терзания за уговорката на Мианмар – в частност за определяне на градивен разговор сред всички наранени страни, някои страни членки на ASEAN предлагат ASEAN да даде пространство на Мианмар да възвърне вътрешнополитическото си състояние и да се върне към нормалността “, се споделя в текста.

В него макар че не се загатва по име нито Мин Аун Хлаинг, по този начин и индивидът, който ще бъде поканен вместо него.

Източник: investor.bg