Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за оттегляне

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) настоява за оттегляне
Коментари Харесай

АИКБ настоява за оттегляне на Концепцията за личните сметки на физически и юридически лица


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) упорства за отдръпване на Концепцията за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от „ Централен депозитар “ АД. Прилагането на концепцията ще засегне близо 3 милиона българи - притежатели на акции, добити по време на приватизация. Според работодателската организация, която е главен изразител на ползите на емитентите, препоръчаната за публично разискване идея е в крещящо несъгласие както с Конституцията на Република България и обезпеченото от нея цялост на правото на благосъстоятелност, по този начин и с Договора за действие на Европейския съюз.

В направената идея е планувано въвеждане на наложително прекачване на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към капиталови медиатори. Така всеки притежател на акции ще бъде заставен в интервал от 1 година да ги трансферира на капиталови медиатори. Ако през тази една година притежателят на акциите не ги трансферира непринудено, те ще се трансферират без негова воля в особено основан капиталов фонд, против дялове от фонда. След приключване на нов период и при липса на деяние от страна на притежателите на дялове, дяловете им ще бъдат национализирани и импортирани в Сребърния фонд.

Понастоящем притежателите на акции не заплащат такси на Централен депозитар. Предприятията заплащат на Централния депозитар да поддържа Регистър А. С прехвърлянето на акциите към капиталов медиатор тези заплащания ще са за сметка на акционерите. Накратко - на акционерите им се предлага или от безплатния за тях Регистър А непринудено да трансферират акциите си при капиталов медиатор и да заплащат отсега нататък всички дължими такси и да изгубят акциите си по този метод в дълготраен проект, или да не подхващат нищо и да изгубят акциите си в кратковременен проект.

Няма акт нито на европейското или българското право, нито процедура, която да допуска и още по-малко да постанова сходно изобретение като предлаганата идея.

От АИКБ напомнят, че показаната идея не се преглежда за пръв път. Предходна такава към този момент е била отхвърлена от предшественика на Съвета за развиване на финансовите пазари, а работна група, основана от Министерство на финансите, не стигна до резултат след възражения на Министерство на правораздаването, Асоциация на индустриалния капитал в България, Асоциацията на шефовете за връзки с вложителите.

Според работодателската организация резултатът от предлаганото всъщност конфискационно решение, обосновано с незаинтересоваността на притежателите на „ спящи “ акции, не се разграничава от конфискация на банков влог, по който няма придвижване, или на автомобил, който не се ръководи, или на неподвижен парцел, който не се употребява.

Асоциация на индустриалния капитал в България споделя разбирането, че съществуват проблеми с наследяването на акциите, с ръководството на акциите от емигриралите българи и от българите, които живеят в области без нито един лицензиран капиталов медиатор. Но не национализацията е решението на тези проблеми. С предлаганата Концепция за персоналните сметки на физически и юридически лица, водени от „ Централен депозитар “ АД в Регистър А, не се взема решение нито един проблем. Напротив - ще се основат нови проблеми и за близо трите милиона акционери, и за стотици предприятия, което ще рефлектира изключително отрицателно върху капиталовия климат и образа на България по света. Според АИКБ, в случай че създателите на концепцията в действителност желаят интензивно ръководство на „ спящите “ акции, то надалеч по-смислено е да се плануват ограничения и благоприятни условия за дистанционно управление на тези дребни пакети акции, да се понижат и даже отстранен таксите за ръководство, прекачване и най-много за заместничество. Предвид на гореизложеното единственото вярно решение е планът на идея да бъде отдръпнат от вносителите.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР