Асоциация на езиковите центрове в България изпрати отворено писмо до

...
Асоциация на езиковите центрове в България изпрати отворено писмо до
Коментари Харесай

Езиковите центрове: Децата питат защо не им се позволява да учат

Асоциация на езиковите центрове в България изпрати отворено писмо до институциите и медиите в България. В него те упорстват за отговори и вдишване на отговорност.

Ето и текста на писмото:
Уважаеми дами и господа, ръководещи рецесията в България,

Искаме да ни помогнете с отговора на един простоват въпрос, задаван ни всеки ден от хиляди деца, на които им следва един от най-важните моменти в живота – кандидатстване в определения от тях университет в България и Европа, по специалността, която евентуално ще бъде тяхната бъдеща житейска орис. Въпросът е „ Защо не ни позволявате да учим и да се подготвим добре за най-важния изпит за нас? “ Какво да отговорим на над 10 000 деца, на техните родители и близки? Ние, езиковите центрове в България, сме поели ангажимент към тях още преди 10 години, когато те са престъпили прага на класните ни стаи за пръв път.

Дългогодишен ангажимент, изпълнен с доста труд и от страна на децата, и на учителите, чиято последна цел е българските възпитаници да се показват почтено на изпитите за интернационалните документи за притежаване на език. Децата ни получават опция да се усещат равни със своите връстници от Европа, ние, езиковите центрове - да се гордеем с блестящите им резултати, а контингентът от млади, ерудирани и можещи българи, които са в основата на бъдеща, просперираща България, нараства. Дали в действителност образованието е приоритет за Вас?

Съдейки по взетите решения от последната седмица, очевидно не е. Приоритет са заведения за хранене, молове, фитнеси и така нататък Не беше ли аргументът, учителите да бъдат имунизирани едни от първите, точно този – с цел да може да се организира естествен образователен развой. За да няма тежки последици за цяло едно потомство български деца. Оставаме с чувството, че се затваря не това, което е евентуално най-опасно за хората в актуалната рецесия, а това, което е най-лесно да се затвори. Да се затворят тези, които са най-тихи, възпитани и има минимален риск да стачкуват, или да излязат на улицата.

А въпреки това, да се покаже, че се вземат ограничения. Уважаеми дами и господа, Искаме от Вас, в случай че не отговор към нашите възпитаници, то най-малко споделена отговорност. Отговорност за бъдещето на тези деца. И, апелирам, обосновавайте решенията си за налагане на рестриктивни ограничения с научни обстоятелства. Защото: проучвания на редица авторитетни здравни институции по света, като да вземем за пример това на Лондонския имперски лицей, сочат, че към 75% от случаите на коронавирусна зараза се провокират от хора в дейна възраст, сред 20 и 49 годишни. При деца на възраст 10-19 години процентът на разпространяване е едвам 10.3, а при най-малките – до 9 годишни, процентът е 3,7. Дори съгласно Тексаската здравна канара, която непрестанно цитирате, учебните заведения не попадат измежду високорисковите зони. Други попадат, само че те очевидно са по-гласовити и нападателни в настояванията си.

Помислете, най-малко за миг, и за последствията върху психическото здраве на нашите деца от съвсем целогодишното онлайн образование и липса на естествена обществена среда. Данните в международен мащаб за психическите контузии и депресивни положения измежду младите са плашещи. Проверете ги. Молим, позволете на децата ни да учат. Настояваме да вдигнете бариерата пред хилядите деца, готвещи се за изпити за интернационалните документи, да довършат качествено образованието си. Това е нашият безспорен приоритет – бъдещето на тези деца. Нека стане и ваш.

Разрешете тяхното образование още с първото допустимо разхлабване на ограниченията. Апелираме също по този начин, там където в държавните учебни заведения в страната е позволено образованието на деца от 1-4 клас, неотложно да разрешите и провеждането на образование в езиковите центрове, както беше до неотдавна. Аргументите ни са ясни и безапелационни: групите в езиковите центрове са пределно дребни, занятията са единствено два пъти седмично, няма междучасия, бюфети, учебни дворове, няма разбъркване и засичане на потоци и групи. Спазват се драконовски противоепидемични ограничения. Голяма част от учителите ни са имунизирани. Уважаеми дами и господа, Имитацията на обучение ще се върне като бумеранг върху България и няма да е нужно да чакаме дълго.

Все още с почитание,

Асоциация на езиковите центрове в България

15.03.2021г.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР