Асоциация на банките в България вече разработват насоките и ще

...
Асоциация на банките в България вече разработват насоките и ще
Коментари Харесай

Ще може ли да не плащаме кредити до 31 март, 2021 година – има решение на ЕС, но банките у нас решават

Асоциация на банките в България към този момент създават насоките и ще ги показват, откакто до 31 март, 2021 година. Допускат се до 9 месеца разсрочване на заеми – от началото на кредитната почивка до края на март. Това съобщи министърът на стопанската система Лъчезар Борисов.
На въпрос ще може ли да не се заплащат вноски по заеми от елементарни хора до 31 март, 2020 година, отговорът пред Нова телевизия беше: " Би трябвало да се запазят критериите. Ще се види в регламента, който ще внесе Асоциацията на банките ".
 Българска народна банка позволи на банките да отсрочват заемите, само че при избрани условия Българска народна банка позволи на банките да отсрочват заемите, само че при избрани условия
Българска народна банка утвърди препоръчаните от Асоциацията на банките в България (АББ) общи правила за мораториум (отлагане) на заплащанията по заеми към б...
Решението е общоевропейско, имаме нормативната база, ще приказваме с банките, повтори Борисов при експлицитен въпрос дали физическите лица ще може да не заплащат вноски по заеми.
Всички физически лица, които са наранени от пандемията, ще могат да теглят безлихвен заем от 6900 лв.. Може да теглят и хора, които са с понижена заплата, посочи Борисов. А на въпрос дали можем да теглим безлихвен заем, с цел да погасяваме различен, още веднъж последва отговор, че банката, която дава заем, ревизира получаващия.
Пренастроихме бюджетите, тъй като би трябвало да сме солидарни с потърпевшите сега, увери Борисов. Но запитан за настроенията на бизнеса, че ограниченията за поддръжка на бизнеса поради коронакризата не са положителни и по тази причина не се търсят, отговорът беше банален – за последните 3 месеца са дадени над 1 милиарда лв.. Борисов изясни, че бил изменен законът, с цел да можело по-бързо да се разплащат европари, които се пренасочват в поддръжка поради коронакризата. Икономическият министър даде позитивен образец с " прословутата мярка 3/10 " и не разяснява съответни цифри от анкети на работодателски организации по какъв начин големи проценти, даже 99 на 100 в някои случаи, не търсят избрани ограничения поради администрация. Това си е тяхно решение, беше заключението на Борисов.
Попитан дали е било неточност да се понижи Данък добавена стойност за ресторантьорите, отговорът беше, че като нямало строги здравни ограничения, първите месеци имало позитивни резултати и даже по-високи доходи към хазната. Сега, към края на годината, имало закъснение на приходите от Данък добавена стойност - спад от 80 млн. лв., само че това можело и да идва от петролните артикули, по думите на Борисов.
 След като Българска народна банка утвърди, всяка банка ще изясни при какви условия отсрочва заплащания по заеми След като Българска народна банка утвърди, всяка банка ще изясни при какви условия отсрочва заплащания по заеми
Отсрочване единствено на рента, единствено по главница, или и по рента, и по главница – тези дейности ще ползват банките в България за затру...
За край икономическият министър увери, че държавният бюджет ще бъде изпълнен. Той сподели и, че по-високият % на възобновяване в Европа по отношение на България - към три пъти, ставал тъй като се тръгвало от разнообразни основи, нашата била по-висока.
" "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР