Асошиейтед пресЛишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург

...
Асошиейтед пресЛишените от свобода в наказателната колония в Санкт Петербург
Коментари Харесай

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

Асошиейтед прес

Лишените от независимост в наказателната колония в Санкт Петербург чакаха визитата на длъжностни лица, като си мислеха, че това ще бъде някаква ревизия. Вместо това дойдоха мъже в униформи и им предложиха прошка - в случай че се съгласят да се бият в редиците на съветската войска в Украйна.

През идващите дни десетина души напуснали пандиза, съгласно жена, чийто другар излежава присъда там. Говорейки при изискване за анонимност, защото се опасява от репресии, тя споделя, че приятелят й не е бил измежду доброволците, макар че с оставащите години до края на присъдата му, „ не е имало по какъв начин да не мисли за това “.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива мощ в нашествието си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отхвърля да разгласи цялостна готовност - ход, който може да се окаже доста неизвестен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към скрито набиране на бойци, което включва потреблението на пандизчии, с цел да се компенсира дефицитът на жива мощ.
Това се случва и на фона на известията, че стотици съветски бойци отхвърлят да се бият и се пробват да изоставен армията.

„ Наблюдаваме голям отлив на хора, които желаят да изоставен зоната на военните дейности - такива, които служат отдавна, и тези, които са подписали контракт напълно неотдавна “, споделя Алексей Табалов, юрист, който управлява групата за правна помощ „ Училище за новобранци “.

Групата регистрира напор от молби от мъже, които желаят да прекратят договорите си, и „ аз персонално оставам с усещането, че всеки, който може, е подготвен да избяга “, сподели Табалов в изявление за Асошиейтед прес. " А министерството на защитата прави всичко по силите си, с цел да откри хора, които може да убеди да служат ".

Въпреки че министерството на защитата отхвърля осъществяване на каквито и да било " мобилизационни действия ", наподобява, че управляващите вършат всичко допустимо, с цел да поддържат записването в армията. Билбордове и реклами в публичния превоз в разнообразни райони афишират: " Ето това е Работа ", като приканват мъжете да се причислят към професионалната войска. В някои градове управляващите са основали мобилни центрове за набиране на бойци, в това число един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

Регионалните администрации основават „ доброволчески батальони “, които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът „ Комерсант “ изброи най-малко 40 такива структури в 20 района, като длъжностните лица дават обещание на доброволците месечни заплати, вариращи от равностойността на 2150 до съвсем 5500 $, плюс бонуси.

АП видя, че в уебсайтовете за търсене на работа са оповестени хиляди свободни места за разнообразни военни експерти.
Британските военни оповестиха тази седмица, че Русия е основала нова огромна сухопътна групировка, наречена 3-ти армейски корпус, от „ доброволчески батальони “, които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват единствено приблизително обучение, като оферират „ преференциални парични
бонуси “ откакто бойците бъдат изпратени в Украйна.
Но в медиите се появяват и недоволства, че някои от тях не получават обещаните им заплащания, макар че тези известия не могат да бъдат тествани посредством самостоятелен източник.

В началото на август Табалов съобщи, че е почнал да получава голям брой молби за правна помощ от резервисти, на които е било подредено да вземат участие в двумесечно образование в региони покрай границата с Украйна.

През последните седмици вербуването на пандизчии се прави в цели седем района, споделя Владимир Осечкин, създател на групата за отбрана на правата на пандизчиите „ Гулагу.нет “, базирайки се на пандизчии и техни родственици, с които групата му се е свързала.
Това не е първият случай, в който управляващите употребяват сходна тактичност - по време на Втората международна война Съветският съюз е употребявал " затворнически батальони ".

Самата Русия също не е и единствена в това отношение. В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски даде обещание прошка на военните ветерани зад решетките, в случай че се включат като доброволци в бойните дейности, макар че остава неразбираемо дали от това е произлязло нещо.

При сегашните условия, споделя Осечкин, не министерството на защитата е това, което набира пандизчии – работата се прави от частната съветска военна мощ в сянка, Групата " Вагнер ".
Евгений Пригожин, бизнесмен, прочут като " готвача на Путин " поради договорите си за кетъринг с Кремъл, за който се твърди, че финансира и управлява " Вагнер ", отхвърли известията, че персонално е посещавал затвори, с цел да набира наказани, в документално изказване, публикувано от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отхвърля да има каквито и да било връзки с " Вагнер ", за която се твърди, че е изпращала военни наемници тук-там като Сирия и Субсахарска Африка.

Според Осечкин в началото на пандизчии с опит в региона на военното дело или правоприлагането е било препоръчано да заминат за Украйна, само че по-късно това е било разширено до пандизчии с друг опит. Той е пресметнал, че в края на юли към 1500 души са кандидатствали, примамени от обещанията за огромни заплати и вероятно опрощение.
Сега, добави той, доста от тези доброволци или техните фамилии се свързват с него и желаят да се измъкнат от уговорките си, като му споделят: " Наистина не желая да отида ".

Според дамата, чийто другар излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията за овакантяване на пандиза са " искрица вяра " за независимост. Но тя споделя, че приятелят й е споделил, че от 11 доброволци 8 са починали в Украйна. Тя прибавя, че един от доброволците е изразил страдание за решението си и не има вяра, че ще се върне жив.

Разказът й не може да бъде тестван през самостоятелен източник, само че подхожда на многочислените известия на самостоятелни съветски медии и групи за отбрана на човешките права.
Според тези групи и военни адвокати някои бойци и чиновници на правоохранителните органи са отказали да бъдат изпратени в Украйна или се пробват да се върнат вкъщи след няколко седмици или месеци на присъединяване в бойните дейности.

Съобщения в медиите за отхвърли на някои бойци да се борят в Украйна започнаха да се появяват напролет, само че правозащитните групи и юристите започнаха да приказват за броя на отводите, достигащ стотици, през предишния месец.

В средата на юли фондация " Свободна Бурятия " заяви, че към 150 мъже са съумели да прекратят договорите си с министерството на защитата и да се върнат от Украйна в Бурятия - район в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

Някои от военнослужещите са изправени пред последствия. Адвокатът Табалов съобщи, че към 80 други военнослужещи, които са се пробвали да анулират договорите си, са били арестувани в следения от Русия град Брянка в Луганска област в Източна Украйна, съгласно техни родственици. Миналата седмица Табалов съобщи, че центърът за задържане в Брянка е бил затворен поради медийното внимание към него.

Но родител на един от военнослужещите, който е бил арестуван, откакто се е опитал да се освободи от контракта си, съобщи пред АП тази седмица, че някои от тях към момента са арестувани на други места в района. Родителят е помолил да не бъде разпознат от съображения за сигурност.
Табалов сподели, че военнослужещ може да приключи контракта си по основателна причина, което нормално не е мъчно, макар че решението нормално зависи от неговия пълководец. Но добави:,,В изискванията на военни дейности нито един пълководец не би признал сходно нещо, тъй като от кое място ще намерят хора, които да се бият? ".

Александра Гармажапова, ръководителка на фондация " Свободна Бурятия ", съобщи пред АП, че бойците и техните родственици се оплакват от командири, които късат заповедите за преустановяване на контракта и заплашват „ отказващите се “ със правосъдно гонене. Фондацията оповестява, че от края на юли е получила стотици молби от бойци, които желаят да прекратят договорите си.
" Получавам известия всеки ден ", сподели Гармажапова.
Табалов сподели, че някои бойци се оплакват, че са били излъгани за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, до момента в който други са изтощени от боевете и не са в положение да не престават.

Много рядко се оказва, че те са стимулирани от антивоенни убеждения, сподели юристът.

Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми, свързани с бойци, които отхвърлят да се бият, сподели военният анализатор Майкъл Кофман, само че не трябва да се подценява способността на Русия да „ оправя с неразбория...с половинчати ограничения ".
„ Ще има доста хора, които напущат или хора, които по принцип не желаят да отиват в армията ", сподели Кофман, шеф на основаната в американския щат Вирджиния Програма за проучване на Русия към Центъра за военноморски разбори, в скорошен подкаст. " И ползват доста ограничения, с цел да се опитат да държат хората под надзор. Но в последна сметка те не могат да създадат кой знае какво. “

Източник: Българска телеграфна агенция

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР