Асфалтът победи хладилника, казвахме на минали избори. Магистралите, построени в

...
Асфалтът победи хладилника, казвахме на минали избори. Магистралите, построени в
Коментари Харесай

Фейсбукът на Борисов победи телевизията на БСП, но няма шанс срещу ютюбър като Рецо

Асфалтът победи хладилника, казвахме на минали избори. Магистралите, издигнати в мандатите на Борисов, пълнеха телевизионните репортажи и бяха най-силното оръжие на пропагандата на ГЕРБ. Противниците на партията - страна, на вятъра сочеха към хладилника на българина, който съгласно тях оставаше (полу-) празен макар повишените приходи.

На евроизборите през май 2019 година отново се продаваше асфалт, министър председателят отново обикаляше из страната и разясняваше по роднински връзката сред " стабилността ", европейската интеграция и ръководството на ГЕРБ. Но този път на асфалт замириса и във фейсбук. Това стана откакто водачът на ГЕРБ взе напълно в свои ръце юздите на акцията като преди този момент в профил мощно компрометиралия се в " Апартаментгейт " втори човек в партията - Цветанов. Освен че собственоръчно подкара " джипката " на НСО по автомагистрали и обекти, Борисов стартира стремително да " качва " акцията си в профила си във фейсбук: стриймвания, видеоматериали, фотоси. " Той реже ленти, инспектира строителства на пътища, на спортни зали, на газопреносна инфраструктура... Среща се с хора от Кърджали, Стара Загора, от Поморие до Бургас, Варна, Ямбол... И дава обещание – нови пътища, поправки на зали, на лечебни заведения, саниране, погашение на забавени заплащания, повдигане на заплати... " Така " Дневник " разказа предизборния месец на премиера.

Много от нещата се случваха " онлайн " във фейсбук, където

Борисов е следван от над 214 000 консуматори

(данните са от 13 юли). За съпоставяне – водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова има шест пъти по-малко почитатели на страницата си в тази обществена мрежа.

Три дни преди изборите министър председателят се регистрира във фейсбук с цели 44 изявления – множеството обособени фотоси от новия сектор на " Струма ". Излъченото " онлайн " видео за началото на строителството на автомагистрала " Европа ", на което се вижда по какъв начин той препитва в колата зам.-министъра на районното развиване Нанков и финансовия министър Горанов, има 33 000 хиляди преглеждания. Дългият 11 мин. клип се радва на деен отзив – 425 коментара (почти всички от позитивни до възторжени) и 248 споделяния. Публикуваната същата вечер фотография с внука му с текст " Вечер у дома времето си е за нас (eмотикон) Бойко и Бойко " е събрала 13 000 лайкове, провокирала е 885 коментара (почти всички от позитивни до умилителни) и има 650 споделяния. Борисов поддържа и канал в ютюб със 7534 клиента.

Вярно, за българина малките екрани не престават да бъдат главен източник на информация за политиката (91%), а надалеч след тях новинарските уеб сайтове и обществените мрежи като фейсбук и туитър си оспорват второто и третото място (24% съотв. 23%). Това сочат данните от проучване на " Алфа рисърч " от 2017 година " Резултатите " на Борисов във фейсбук обаче приказват, че в тази обществена мрежа той има огромен на брой високо стимулирани и прочувствено ангажирани

почитатели с размерите на аудиторията на дребна частна телевизия.

В избори с ниска изборна интензивност като последните сходна аудитория – електорат, прави чудесна работа.

Ако оставим настрани обичайна надмощие на ГЕРБ над Българска социалистическа партия в медийното пространство, която в при засищане към този момент не носи нови дивиденти, на пръв взор Борисов победи Българска социалистическа партия без пари. Срещу безплатните стриймвания и публикувания във фейсбук социалистите изкараха тромавата машинария на партийната си телевизия – БСТВ. Истината обаче е много по-различна – до момента в който сякаш правеше безвъзмездна акция, министър председателят обещаваше, осигуряваше и раздаваше обществени средства по този начин, като че ли вади парите от личния си джоб.

Но да се върнем към малкия екран на Българска социалистическа партия. За нея от началото на годината са изхарчени 1,5 млн. лева от партийната дотация. След като обаче ГЕРБ завъртя съвсем до край кранчето на субсииите и се разбра, че алените имат да възвръщат надвзети няколко милиона, лъсна крайната непредвидливост да " инвестираш " в телевизия за твърдия електорат. Занапред

Нинова или би трябвало да спре малкия екран, или да я тропоса на някой непосредствен до партията олигарх.

За половин година БСТВ не сподели нищо ново в ефир – програмната й скица копира познати модели, а наличието на няколко знакови водещи не взема решение медийния проблем на Българска социалистическа партия. Публични данни за гледаемостта на определяната от критиците й като " пенсионерска " телевизия няма, само че косвени индикатори удостоверяват догатките, че тя е ниска.

В същото време явното предимство на ГЕРБ над Българска социалистическа партия в областта на политическата връзка не е стратегическо. И двете са партии на прехода разчитат на застарели с времето си или прибързано медии. Столетницата заложи на демодирана телевизия, а Борисов е разкрил някаква вода, която е била топла преди 5-10 години. Facebook е мрежата на възрастните, даже на " пенсионерите ", в случай че употребявам жаргона на родените след началото на демократичните промени и изключително на поколението след 2000 година У нас на всичкото от горната страна по разнообразни аргументи не се наложи и туитър – платформата за микроблогинг, която към момента е водеща в политическата връзка в медийните демокрации. Т. нар. милениали обитават друго виртуално пространство - на опростената връзка и интерактивността, доста по-емоционално, с доста по-големи полета за разрастване на личната еднаквост.

На тези избори В България по-младите, изключително от групата на 18-29 годишните, гласоподаваха доста рехаво – те са обичайно разочаровани от политиката, само че от нея ги дели и огромен социокултурен разлом. В доста срани от Европейски Съюз обаче обществените медии способстваха за незабравим растеж на политическата готовност на милениалите. Станахме очевидци освен на борбата по оста демократична – нелиберална народна власт, само че и на

конфликта сред поколението на малкия екран и по-младата генерация в интернет

Тя избира опростената връзка в уотсъп, характерния изразителен свят на инстаграм, видеогалактиката на ютуб.

Видяхме по какъв начин дълготрайно време онлайн ентусиазмът на младите се излива в офлайн активизъм в поддръжка на инициираните от 16-годишната шведка Грета Тунберг училищен митинги против климатичните промени. Това преливане способства значително за налагане на тематиката за климата в политическия дневен ред на западноевропейските общества. И спомогна за фантастичния резултат на немските Зелени, както и за положителното показване на зелените във Франция и в други страни. В последна сметка европейците избраха парламент с необикновен, само че радващо плуралистичен състав.

Най-яркият образец за конфликта на поколенията в областта на политическата връзка пристигна от Германия, където

26-годишният ютюбър и диджей Рецо провокира възторг и яд броени дни преди изборите

В 55-минутен филм, качен в ютюб, той подлага на критика ръководството на огромната коалиция и най-много консервативния блок. Във видеото инфлуенсърът " раздира ХДС, приказва ту доста шумно, ту употребява просташки език, само че изказванията му са подплатени с източници, които демонстрират по какъв начин ХДС се проваля с политиките за климата, обществената сфера, мира, образованието и интернет ". Така обобщи представянето му консервативният портал Welt.de. До момента видеото е показано над 15,5 млн. пъти, има 1,2 млн. лайкове и едвам 57 хиляди неодобрения; мненията са близо 220 хиляди.

Надали може да има нещо по-различно от посланията, езика, тона и стилистиката във видеото на облечения с оранжев суичър и бейзболна шапка ютюбър, с неговия наследник перчем, и последвалата извънредно несъответстваща реакция на шефката на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, която на всичкото от горната страна има тип на жена - сухар. Тя изиска регулация за политическите изяви на инфлуенсърите по време на предизборни акция Неслучайно в дните преди вота социолозите записаха очевидно повишаване на поддръжката на 18-29 годишните за Зелените – партията на смяната и на вярата.

Рецо сподели по какъв начин сякаш несериозното може да се трансформира в сериозна политическа рецензия

против сговора на елитите. Може би мнозина в България биха асоциирали немския ютюбър със Слави Трифонов, в чието шоу политиците са представяни в жанр " всички са маскари ". Подобно съпоставяне обаче е рисковано по две аргументи. Критиката на Трифонов към политическата система в основата си е популистка. В същото време изпълнителят на " Няма такава страна " приказва на езика на общоприетата гласност. Макар в съзнанието на хората да е сполучлив шоумен, той е представител на застаряващото потомство на отмиращата линейна телевизия.

За политическите протести в родното интернет пространство към момента се търси българският Рецо. Той може да въодушеви младите за политическо присъединяване. И по този начин да прати партийните малките екрани и " пенсионерския " фейсбук в музея на политическата връзка.

Авторът е доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист по политически връзки.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (654)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР