„Асеновградчанино, обичай града си, но преди това го опознай!“ С

...
„Асеновградчанино, обичай града си, но преди това го опознай!“ С
Коментари Харесай

Енциклопедичен справочник припомня за делата на над 2 000 асеновградчани

„ Асеновградчанино, бит града си, само че преди този момент го опознай! “ С това обръщение се обърна към гостите си писателят Теодор Пеев, по време на премиерата на енциклопедичния указател „ Станимака – Асеновград”, том І. В творбата си създателят връща читателите десетки години обратно в предишното, с цел да разкрие имената (по азбучен ред от А до К) на над 2 000 асеновградчани, повече и по-малко известни, оставили своя принос за историята на града. Пред присъстващите Пеев показа, че по ръкописа е работил 25 години. Усещал е идеята си, като дълг и задача. Защото в творбата е събрана паметта на Асеновград, която ще бъде излъчена към бъдещите генерации. Целта на писателя е да предизвика повече жители да си спомнят за предишното.
" Иска ми се родителите да заловен за ръка децата си и да ги разходят из Асеновград. Да им покажат пра-пра дядовците им. Да им опишат в кои предприятия са работили и къде са живели в миналото, в какви къщи, на кои места ", изрази вярата си Теодор Пеев.
Той не пожела да показа коя от описаните в книгата му персони прави най-силно усещане, тъй като не желае да демонстрира користолюбие и да ги дели. В книгата са показани много учители, чакръкчии, юристи и още голям брой хора с най-различни специалности. В четивото всеки от читателите може да открие имената на свои близки и познати.
Първата персона, намерила място в енциклопедичния указател, е Арабаджиев, Христо. Той е бил измежду юристите, които са нямали подобаващото за задачата обучение, само че са защитавали водени само от своето възприятие за правдивост и са успявали. Писателят Теодор Пеев е възнамерявал втората част на творбата да бъде подготвена до края на годината. Той даде обещание, че във втория том ще обявявам и цялостния лист с имената на починалите в Балканската, Първата международна и Втората международна война асеновградчани.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР