Асен Владимиров, автор на документалния филм Жертва на пешки, с

...
Асен Владимиров, автор на документалния филм Жертва на пешки, с
Коментари Харесай

Асен Владимиров: Как едно телефонно позвъняване преобръща човешки живот

Асен Владимиров, създател на документалния филм " Жертва на пешки ", с оператор-монтажист Стефан Бояджиев, е приключил право, само че от 1974 година работи в киното като редактор, режисьор, сценарист и продуцент. Сценарист и продуцент на доста от филмите на огромния документалист Юлий Стоянов, с него е сърежисьор на кино лентата " Срещи с Иречек ". През 2017 е награден филмът " Книжарят " за френския посланик и публицист Ромен Гари, взаимна творба с френската режисьорка Катрин Бернщайн. Продуцент е на кино лентата " Каръци " на режисьора Ивайло Христов. В момента работи над документален филм за кореспондентите по време на Руско-турската война под заглавие " Брейкинг нюс ".

Разшифровайте: за какво " Жертва на пешки ", а не " жертване на пешки ", питат фенове?

- И аз чух отзиви, че заглавието е трябвало да бъде " Жертване на пешки ", с цел да е изцяло ясно. Предпочетох термина от професионалния речник на шахматистите. Те използват " жертва на пешки ", точно когато жертват пешки, с цел да се получи някое друго преимущество.
Жертви са полските военнопленници, жертви са и лекарите от комисията - българският доктор доктор Марков, и сътрудниците му от другите националности, които, произнасяйки се съгласно професионалната си съвест, се озовават в менгемето на ползите на огромните.

В случая става въпрос за една огромна политическа игра сред великите сили във военно време, в която дребният човек няма значение. Германците, които откриват труповете в Катин, желаят да употребяват това, с цел да опълчват съдружниците Англия и Америка, от една страна, и Съюз на съветските социалистически републики от друга. Самият Гьобелс назовава разкритието " извънреден късмет с изумителен резултат, който би трябвало да бъде употребен в сходство с всички правила на пропагандата, до момента в който американците и англичаните най-после проговорят "...

Подозирали ли са Чърчил и Рузвелт през цялото време чие дело са разстрелите в Катин?

- Да. Но застават твърдо зад Съюз на съветските социалистически републики, тъй като не могат да си разрешат да се лишат от подобен мощен съдружник. Не забравяйте, че при започване на 1943 преди малко е приключила Сталинградската борба, провела се е Техеранската конференция на тримата огромни... Точно тогава Германия афишира за разкритията край Катин, макар че ямите на гибелта са открити малко по-рано, с вяра да вбие чеп сред тримата съдружници. Целият план на кино лентата е да се покаже ориста на един човек, доктор, на фона на една огромна игра и едно огромно двуличие. От една страна, е цинично мълчанието на Рузвелт и Чърчил, само че въпреки това е било витално значимо да опазят съюзничеството със Сталин - представете си да се бяха скарали! Войната можеше да не се развие по този метод...

Кои архиви използвахте?

- Започнах от Държавна организация Архиви - там са материалите от националния съд, Българска национална филмотека, американски архиви, Катинския музей във Варшава, където преди две години бе открита новата му експозиция, извънредно въздействаща, с хиляди предмети извадени от ямите на гибелта.... Предметите получават и алегорично значение. Например съпругите на убитите до дъно се надяват да дочакат живи мъжете си, в ямите са открити техните брачни халки... Изложени са в музея.

Във кино лентата се вижда немското списание " Сигнал ", с доста фотоси...

- Списанието " Сигнал " е издавано на доста езици, в това число на български, в действителност богато илюстрирано, с високо полиграфическо качество за времето си, то осведоми щедро със фотоси за разкритията в Катинската гора.

Тогава в Германия и радиото е водеща медия. Във кино лентата няколко пъти информацията се сервира по радиото, първото известие на Германия за откритите трупове край Катин е излъчено по радиото на британски, по-късно на полски - поляците научават от немската агитация за ямите на гибелта. Те упорстват да се направи комисия на Червения кръст, само че Съветският съюз уверено отхвърля и принуждава и съдружниците да откажат.
Затова в интернационалната комисия всички лекари са от съюзните и от окупираните страни като се изключи ръководителя доктор Навил, който е от Швейцария.

 Д-р Марко Марков
© От кино лентата

Д-р Марко Марков

Пропуснах - по какъв начин се спряхте на тази трагична тематика Катин?

- Докато работех друго, ми попадна кинопреглед от 1952 година, в който видях конференция с доктор Марков. По това време е почнала Корейската война и американците упрекват северокорейската войска, че екзекутира американски военнопленници и методът на изтезанията със завързани ръце припомня на разстрелите в Катин. Тогава в Съединени американски щати основават сенатската комисия " Мадън ", с цел да проверява катинската тайнственост. Американската комисия приканва участниците от интернационалната комисия за Катин от 1943 година, които живеят на Запад, да свидетелстват. Те се отзовават, някои с маски, защото се страхували от руските служби. Призован е бил и доктор Марков от България - много лековерен ход от страна на американците: по това време да получиш писмо от Съединени американски щати, и то от такава комисия, представяте си какво значи, Държавна сигурност е нащрек. Това не съм го присъединил във кино лентата, щеше да стане доста дълъг.

С какво мнение излиза сенатската комисия?

- С твърдо умозаключение, че разстрелите в Катин са дело на руското Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР), само че то остава засекретено до 2012 година Комисията даже предлага да се сътвори интернационален съд за съдене на виновниците, само че не се подхваща нищо.

Защо? По време на войната е разбираемо да са мълчали, само че за какво и по-късно?

- Просто съблюдават договореностите си от Техеран, Ялта и Потсдам. Но има и друго - един интернационален съд може да сложи въпроса за какво, откакто са имали задоволително доказателства още от 1943, Съединени американски щати и Англия нищо не са подхванали.

Във кино лентата беше показан посланикът на Съединени американски щати в София по време на войната Джордж Ърл, само че не стана ясно в каква връзка? Чела съм, че е бил другар на президента Рузвелт, само че се е отнасял с схващане към българската позиция и идея по време на Втората международна война?

- На дипломат Ърл му е предоставено от президента да изследва въпроса за Катин, това става още по време на войната. Той добросъвестно събира данни и доказателства и рапортува, че закононарушението е дело на руснаците. Но Рузвелт се опълчва да бъдат обнародвани сведенията на посланика. Ърл е отзован, въпреки и да е бил другар на Рузвелт, и пратен на военна работа на островите Самоа, нещо като изгнание до края на войната.

Кое ви беше най-интересното, до момента в който работехте?

- Много неща, да вземем за пример Нюрнберг. Успях да намеря записите на процеса от американските архиви, те са записали всичко. Във кино лентата се виждат двама американски техници пред един магнетофон, само че качеството не е положително и не можах да употребявам записа от разпита на доктор Марков.

 Кадър от Нюрнбергския развой
© От кино лентата

Кадър от Нюрнбергския развой

Кой го разпитва и какво споделя доктор Марков?

- Разпитва го руският прокурор Смирнов, тъй като Катин е част от руското обвиняване. От другата страна го разпитва доктор Щамер, юристът на Гьоринг на процеса. Д-р Марков дава отговор деликатно, съответно на въпросите, от кино лентата може да се види какво споделя.

Пред националния съд доктор Марков заявява, че не е подписал протокола на комисията Катин. А в изявление, представено във кино лентата, италианският член в комисията проф. Палмиери споделя, че е подписал, само че го оправдава по този начин: Ако в Италия беше влезнала руската, а не американскатка войска, и аз бих постъпил като доктор Марков?...

- Става дума за два обособени документа. Д-р Марков в действителност не е подписал самостоятелния протокол за датирането на труповете, само че единствено на този, които той персонално е аутопсирал, и това е бил неговия късмет пред националния съд. Колко време труповете са престояли в земята е решаващото - дали са от 1940 или от 1941 година Ако са от 1940, значи са руснаците, тъй като немците още не са окупирали тази територия; в случай че са от 1941 - значи са немците. Д-р Марков е споделял по-късно пред сътрудници, че почвата на север е доста друга и заради това не можел да даде изрично мнение. Но той е подписал заключителния протокол на интернационалната комисия, както и всички останали лекари - това се вижда във кино лентата, когато ги смъкват на едно летище. Това има поради проф. Палмиери.

Прави усещане, че след войната лекарите и от двете страни на желязната завеса претърпяват тежки моменти?

- Да, беше ми забавно да проследя ориста и на другите членове на комисията, въпреки че последствията за западните лекари не са толкоз тежки, най-малко не е бил заплашен животът им. Те са били укорявани, заклеймявани, презирани от левите сили в средствата за информация, че с присъединяване си в комисията Катин са колаборирали с нацистите, само че толкова.

Датският представител обаче е претърпял тежко - бил е изпратен първо в лагер от нацистите, след това пък поради присъединяване му в комисията е нападнат от участниците в съпротивата, че бил колаборатор, изгубва си работата, отива да работи на един транспортен съд, налегнат е от параноичен боязън от нашествието на Съюз на съветските социалистически републики в Будапеща през 1956 и стартира да губи психическо равновесие, щерка му умира много мистериозно в Полша и той напълно рухва...

Румънският доктор доктор Александру Биркле е най-близко до вероятната орис на доктор Марков: осъждат го на 20 години затвор, той съумява да избяга в Америка, само че повече не вижда фамилията си, жена му и щерка му са пратени за 5 години в пандиза...

Чешкият доктор доктор Хайек е бил притиснат да промени на професионалната си съвест и да даде умозаключение, че убийството на неуместния за Съюз на съветските социалистически републики външен министър Ян Масарик е самоубийство...

Какво се случва с доктор Марков по-късно - той продължава ли да преподава?

- Какво може да се случва, когато се озовеш сред воденичните камъни на огромните геополитически ползи... Първо пред националния съд, след това го приканват в Нюрнберг, след това го търсят американците, към този момент с нова цел... Твърде доста тествания, измежду които един безкористен доктор би трябвало да резервира достолепието си и да оцелее. Продължава да преподава, само че е следен от Държавна сигурност. Преживява два инфаркта. Умира през 1967 г

Отново ме жегва мисълта - по какъв начин ненадейно, от един телефонен звън, може да се пречупи ориста... Всичко си тече естествено за един одобрен експерт патоанатом, почитан доктор, специализирал във Виена, учащ бъдещи лекари... И внезапно - телефонно позвъняване от кабинета на министър-председателя - оферират те за някаква интернационална комисия. И... животът ти се прекатурва.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР