[Асарел-Медет] 1.2милиарда лева е инвестирала компанията в модернизация на мината

...
[Асарел-Медет] 1.2милиарда лева е инвестирала компанията в модернизация на мината
Коментари Харесай

"Асарел-Медет": Преходът към зелена икономика изисква много мед

[Асарел-Медет] 1.2
милиарда лв. е вложила компанията в рационализация на мината и създаване на нови планове и има огромна стратегия за стабилно развиване до края на живота й.Медта свързва в дословен и в метафоричен смисъл всички аспекти на развиването, които зелената стопанска система ни сервира: възобновими енергийни източници, транспорт и депозиране на електричество, електрификация на отоплението и превоза, телекомуникации, интернет на нещата и умни градове. Медта придвижва бързо и на ниска цена електричеството, топлината, сигналите. Неслучайно добивът на метала пораства приблизително с 3.2% всяка от годините на миналото столетие на индустриализация. И точно в подтекста на зелената стопанска система ще форсира темпа си. За България това е страхотна опция.

Страната ни е относително дребна стопанска система, която рядко се явява важен състезател на световните пазари. Не и когато приказваме за мед. Според The World Copper Factbook 2018

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики България е вторият максимален експортьор на нерафинирана мед в света

Един от факторите за това са създадените още преди повече от половин век мини в Средногорието, които тогава обезпечават базата за създаване на медодобивния комбинат в Пирдоп. Днес тази екосистема дава непоклатимост на националната ни стопанска система, а световните трендове й дават обещание развиване.

На фона на тези трендове малко хора си дават сметка, че медта в действителност е главната суровина на световния преход към зелена стопанска система и затова - евентуална спирачка. Средното наличие на мед в един електрически автомобил да вземем за пример е 83 кг, до момента в който колите с мотори с вътрешно горене имат потребност от единствено 23 кг. Един електробус съдържа приблизително 369 кг мед. Толкова са килограмите, които се добиват от 150 тона руда, повече от един самосвал, като този на фотографията. Повече е медта и в един киловат конфигурирана мощ в офшорна (10 кг) и слънчева сила (5 кг), съпоставено с 2 кг в обичайната въглищна централа. В същото време нуждата от електрификация на огромни елементи от Азия, Латинска Америка, паралелно с глада за хладилници, климатици, печки, коли и всякаква електроника на растящата международна междинна класа, остават най-големите консуматори на мед.

Не инцидентно няма различен базов метал, който да държи висока цена толкоз дълго време – от 2005 година насам междинната за интервала борсова цена на медта е 6500 $ на звук, а пазарът е в съвсем непрекъснат недостиг. Това дава вероятности за цели райони, където има компании като " Асарел-Медет ". Финансовите резултати на компанията за 2018 година дават визия за смисъла й на локално и на национално равнище. От една страна, огромна част от тази облага се влага в софтуерни усъвършенствания, от друга - всеки чиновник на " Асарел-Медет "

основава към 15 000 лв. брутна добавена стойност на месец ,

което е над два пъти повече от междинното за българската промишленост. Това води до високото възнаграждение в компанията, с помощта на което община Панагюрище заема осмо място в класацията по междинна брутна заплата измежду общините за 2017 година, тъкмо след Столичната община. Благоденствието в общината се вижда и през някои ексцентрични знаци. Например съгласно изследване на Aгeнцията зa cъбиpaнe нa взeмaния от месец май Πaнaгюpищe е градът на най-хубавите платци на заеми в България, а общината непроменяемо е измежду топ 10 по равнище на финансова резистентност съгласно данните на Министерството на финансите.

Подобни равнища на добавена стойност на ангажиран могат да бъдат реализирани единствено в капиталоемка промишленост – такава, която основава растежа си на непрестанно надграждане на потенциала за произвеждане и софтуерно обновяване, а не на прибавяне на нови чиновници. В изискванията на дефицит на човешки запас стандартът на живот в страната може да пораства единствено посредством бързо нарастване на продуктивността на труда. За да бъдат вероятни капиталовложения в производства с висока добавена стойност, е доста значимо облагите на българските компании, в частност на тези от добивната промишленост, да остават в България. Точно това прави " Асарел " през последните 20 години - компанията е вложила над 1.2 милиарда лв. в рационализация на мината и създаване на нови планове и има огромна стратегия за стабилно развиване до края на живота й.

С потвърдени ресурси за идващите 26 години и ясни пазарни сигнали за високо търсене на продукцията " Асарел-Медет " продължава да се концентрира върху намаление на себестойността на добива, с цел да може да основава от ден на ден благосъстояние за всички: националната стопанска система, чиновниците, локалната общественост. Екстремно ниското медно наличие на асарелската руда, което е едно от най-ниските в света, значи, че компанията постоянно би трябвало да бъде няколко стъпки напред в софтуерното си развиване, с цел да остане конкурентна. Затова в границите на идващите 18 месеца " Асарел-Медет " възнамерява да извърши огромен план за рационализация на производството, който ще промени оставащите 26 години от живота на мината. Капацитетът за преправка ще се усили от 13 до 15 милиона тона руда годишно при усъвършенствани софтуерни индикатори. Инвестицията възлиза на над 300 милиона лв. и ще даде работа на десетки външни компании. По-добър живот

Благодарение на този план през 2021 година " Асарел-Медет " ще има по-добър краен артикул, създаден с по-ниски експлоатационни разноски. Парите, изкарани от добива на българска мед, ще продължат да основават по едно и също време зелено бъдеще за планетата и по-добър живот за България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР