Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА отново

...
Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА отново
Коментари Харесай

Радиобалет и изложба при Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна

Артистът Стефан А. Щерев и немският арт колектив ЛИГНА още веднъж насочат креативно предизвикателство, обвързвано с така наречен НЕпаметници (или нонументи) у нас – след наградения с ИКАР Нонумент 1.0 на връх Бузлуджа, този път те канят публиката пред Парк-паметника на българо-съветската дружба във Варна, където на 15 октомври премиерно ще слагат радиобалета Нонумент 2.0*. 

Във втория план от трилогията " Нонумент “, който артистите показват, още веднъж е водеща тематиката за паметниците, изгубили смисъла си във времето, трансформирали се от места за памет и респект в такива за поклонение пред идеологически легенди и комфортни исторически разкази. Така наречените НЕпаметници (нонументи) са идеологически заредени, заобиколени както от ненавист и носталгия, настройки за ревизионизъм и заличаване, по този начин и от желанието за запазване, консервация и преосмисляне на тяхната функционалност в сегашното. Moже ли една театрална интервенция (представление) да демитологизира един НЕпаметник (нонумент)? Може ли да направи модерна интерпретация от него, тъй че да променим наложените схващания за предишното, да изживеем едно и също прочувствено и сериозно чувство за сегашното и да осигурим осмислено бъдеще без неистини? 

Символът на бетонираното другарство предизвика артистите да се разровят в архивите, да се срещнат с очевидци, да прочетат голям брой материали и публикации и да показват премиерно пред варненска аудитория своята последна работа на 15 октомври 2022 в пространството пред паметника. Достъпът до интерактивния пърформанс е свободен, а искащите да се включат в него е належащо да носят със себе си смарт телефон устройства и слушалки.

Паралелно с архивните данни и културни препратки, събрани като основа за драматургията, ще бъде показана и галерия, която дава подтекст ини приготвя за самото представление-радиобалет. Съпътстващата галерия “Големият монумент на дребното минало ", показана от куратора Ралица Герасимова, ще покаже културните измерения на паметника, както е забелязан от модерни актьори през последните 30 години. Тя е композиция от архивно историческо проучване извършено от Маргарита Доровска и план Космодрум, както и от модерни артистични тълкования на паметника. Експозицията отваря порти на 8 октомври от 18:30 ч. в поп-ъп пространство на ул. Софроний Врачански 24, в квартал Таляна, Варна. 

За реализацията на пърформанса Нонумент 2.0 в България идва немският сценичен колектив LIGNA, които работят върху основаването на радиобалета дружно с актьора Стефан  А. Щерев и композитора Емилиян Гацов. Това ще бъде техният следващ взаимен план. 

Нонумент 2.0 е радиобалет под формата на пиеса за слушане. Водени от особено записан аудио-файл, който всеки фен слуша независимо със слушалки, участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на (НЕ)паметника и получават покана  да се включат в осъществяване на нормални, ежедневни жестове или огромни групови хореографии.

От 2002 година немската компания LIGNA - Оле Фрам, Михаел Хюнерс и Торстен Микелсен създава по този начин наречените " краткотрайни обстановки “ и вкарва понятието “радиобалет ", които предизвикат публиката да работи като колектив, създаващ видимо спонтанни обстановки в най-вече обществени пространства като ЖП гари или търговски центрове. LIGNA работи доста интензивно с българските актьори Стефан А. Щерев и Емилиян Гацов, с помощта на които тази характерна театрална хармония е пренесена и в българската театрална процедура. Досега взаимно те са работили по радиобалетите “Тайно радио " в софийския България Мол, “Опиянение и яд - проучвания върху властническия темперамент ", разкрил театралния сезон в Кюнстелрхаус Музонтурм, Франкфурт през 2017 и показан на повече от 10 интернационалните фестивала, както и Нонумент-перформативен метод към Бузлуджа " през 2019 година, получил националната премия ИКАР в категория “Съвременен танц и пърформанс " през 2020 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР